W zasadzie można uzyskać 100% a-----l. Destylacja dociąga tylko do 95% przy tym stężeniu odparowywanie wody jest równe odparowaniu alkoholu. Żeby przekroczyć 95% należy zastosować środki chemiczne wiążące wodę.
do d* to porównanie najpierw pokazują nieleżakowaną w----y, czysty destylat w mocy 60 kilka, co jednak jakoś tam smakuje, i nie wali czystym spirytem, rum na 63%, który też ma smak i aromat i nie wali po nosie etanolem a potem pokazują właśnie czysty spirytus, a-----l etylowy, bez smaku, z charakterystycznym aromatem piłem w----y w mocy 62, mogę pić na czysto, ale wódki na 40% nie przełknę i nie tylko ja mam
@Bukov: Dobry bimber 80% nauczyłem się smakować małymi łyczkami z rozprowadzaniem po podniebieniu. Ale zaznaczam dobry, porządnie 3 razy destylowany. A wódkę 40% też jak najbardziej można smakować, tylko porządną a nie te berbeluchy za 20zł/0,5L.
@deav: Duchem puszczy nazywano samogon a nie spirytus. Tak w samogonie tez jest spirytus ale nie tylko. Duch puszczy bo pedzony byl w lesie. Tak jak w USA samogon nazywano moonshine bo nielegalnie pedzono go w lesie przy swietle ksiezyca.
Czy ktoś normalny pije spirytus kielonami? Serio pytam bo zyje w bance gdzie, ze znajomymi raczej pijemy „perfumy” i drinki niż czystą. Nachlalem się wódy w młodości i teraz jak mam walnąc kielona to tylko jak jest ważna okazja
Komentarze (31)
najlepsze
Ale kto rozsądny świadomie i nie w celach leczniczych pije spirytus?
najpierw pokazują nieleżakowaną w----y, czysty destylat w mocy 60 kilka, co jednak jakoś tam smakuje, i nie wali czystym spirytem, rum na 63%, który też ma smak i aromat i nie wali po nosie etanolem a potem pokazują właśnie czysty spirytus, a-----l etylowy, bez smaku, z charakterystycznym aromatem
piłem w----y w mocy 62, mogę pić na czysto, ale wódki na 40% nie przełknę i nie tylko ja mam