Zachodnia wieprzowina zalewa nasz rynek. Sprawdź które zakłady to robią!
Zakłady mięsne kojarzące się jako „polskie” masowo sprowadzają wieprzowinę z zachodniej Europy – głównie z Niemiec, Danii, Belgii. O skali zjawiska świadczy ujawniona właśnie lista importerów. Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza ujawniła dane za drugi kwartał bieżącego roku. „W związku z...
Karol_1070 z- #
- #
- #
- 195
- Odpowiedz
Komentarze (195)
najlepsze
Ustawa o ochronie zwierząt będzie wspierać zagranicznych konkurentów polskiej branży mięsnej
@GruncleStan: o doplaty?
[](https://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/kolejne-mleczarnie-zabieraja-glos-ws-listy-importerow-mleka,184125.html)
Zamiast piętnować raczej warto zapytać czemu opłaca się dopłacać za transport i wyjdzie taniej.
@Polskapro: Tiaaa a polscy hodowcy to zawsze za uszkiem jeszcze świnki podrapią. U nas jest taka sama masówka jak na zachodzie, nie ma żadnej praktycznej różnicy (no czasami skala). Polskie mięso do zakładów jest tak samo produkowane jak i zachodnie, nie ma się co łudzić, że jest inaczej.
Polscy rolnicy również produkuja masowke dla tych zakladow.
Mniejsi producenci robiacy to inaczej sa i w polsce i na zachodzie, ale nie o tym byla dyskusja
A może ex-minister pobożnych bolszewików, obecnie uwielbiany bo postawił się naczelnikowi za futerka ?
A ASF już zlikwidowane ?
Czy wieprzowina nad którą nie śpiewano mazurka dąbrowskiego i która nie wstawała dla żołnierzy wyklętych na równe nogi jest gorsza w smaku niż wołowina narodowa katolicka? Jeśli nie, to w czym problem, skoro tak się bardziej opłaci?
Inna sprawa, że w normalnych warunkach import nie powinien być tańszy niż własna produkcja, ale jakie se
@oslet: Rozchodzi się o nie uczciwą konkurencję.
Niemcy Dania Holandia mają znacznie większe dopłaty do hodowli świń. Dlatego mogą wypierać naszych rolników.