Podczas kryzysu gospodarczego w Polsce Ludowej paprykarz często nie spełniał wymogu pierwotnej normy zawartości 50% mięsa rybiego, a poza mięsem rybim trafiały do niego odpady: łuski, fragmenty płetw, ości, głowy i kręgosłupy rybie.
@BobMarlej: Przecież wykopki już zawyrokowały, ten prl-owski to był coś nie do podrobienia, niebo w gębie. W Polsce ludowej wszystko było takie naturalne i smaczniejsze niż dzisiaj. Może i bym uwierzył, gdybym nie przeżył sporego kawałka życia w tym pięknym ustroju…
Właśnie paprykarz był główną przyczyną upadku firmy Gryf. Producenta paprykarza. Nie zarejestrowany znak towarowy i publicznie dostępny przepis gramaturowy spowodowało że niewielkie wytwórnie z byle czego zaczęły na początku lat dziewięćdziesiątych produkować paprykarzopodobny wyrób za ułamek oryginalnej ceny, Gryf upadł i teraz już nie ma na rynku dobrego paprykarza.
@Mathas: Nie gadam głupot. To co teraz jest na rynku niewiele ma wspólnego z oryginałem który był produkowany w Gryfie. Tamten potrafiłem podgrzać na ognisku, jak już zbrzydł smarowany na chleb, i powstawało nowe danie o charakterystycznym smaku. Z tych nowych, raz próbowałem powtórzyć podgrzewanie, pulpa zrobiła się całkowicie niejadalna.
Jeśli ktoś nie będzie przejazdem w Szczecinie i nie posmakuje paprykarza na miejscu w jakiejś restauracji to nie kłopoczcie się kupowaniem jakiegoś gówna z marketu.
Tutaj macie najlepszy kupny paprykarz który idzie dostać w słoiku:
Za dzieciaka uwielbiałem kanapki z paprykarzem. Prawdą jest że kiedyś to smakowało dużo lepiej. Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale moim zdaniem dawny paprykarz bardziej przypomina smakiem dzisiejsze sałatki rybne z makrelą. Dzisiejszy paprykarz niestety nic nie przypomina.
http://beszamel.se.pl/dookola-stolu/historia-paprykarza-szczecinskiego-dzieje-lakomstwa-i-obzarstwa,20064/ "W tym pierwszym oryginalnym paprykarzu było mięso z ryb złowionych przy wybrzeżu Afryki, była pulpa pomidorowa sprowadzana z bratnich krajów demokracji ludowej, była piekielnie ostra afrykańska papryczka pima, była krajowa cebula oraz trochę włoszczyzny, ale bez kapusty. Zaznaczamy to dla porządku. Były też przyprawy. I to było dobre"
Komentarze (287)
najlepsze
Dziękujcie Bogu, że PRL umarł.
Komentarz usunięty przez moderatora
Łosoś Ustka smak jak za gówniak
https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003000008074
na początku składu( ͡º ͜ʖ͡º)
@Mathas: A kolacji?
Tutaj macie najlepszy kupny paprykarz który idzie dostać w słoiku:
http://www.rybyzwyspywolin.pl/
Na dole jest kontakt. Możecie zamówić i wam wyślą pocztą. Polecam. A tutaj recenzja:
"W tym pierwszym oryginalnym paprykarzu było mięso z ryb złowionych przy wybrzeżu Afryki, była pulpa pomidorowa sprowadzana z bratnich krajów demokracji ludowej, była piekielnie ostra afrykańska papryczka pima, była krajowa cebula oraz trochę włoszczyzny, ale bez kapusty. Zaznaczamy to dla porządku. Były też przyprawy. I to było dobre"