Dlaczego rogala marcińskiego nie produkuje się z najlepszych składników?
W zarejestrowanej w UE recepturze słynnych rogali zamiast masła mamy margarynę a zamiast migdałów aromat migdałowy. Jest też masa jajowa zamiast jajek (prosto ze skorupki). Dlaczego poznańscy cukiernicy, zgłaszając rogala, nie zadbali o bardziej jakościowy skład?Być może nauczył ich przykład oscypka
Hahazard z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 161
- Odpowiedz
Komentarze (161)
najlepsze
Ale zrobię ci prezent i ułatwię zadanie, tu masz listę, lokali, które serwują tradycyjne, a tym samym nie certyfikowane rogale:
https://maciej.je/na-miescie/poznan/gdzie-kupic-rogale-bez-certyfikatu-i-na-masle/
A cały rok z tego co się orientuję to mają w "Paczek w maśle", większość z tej listy to kawiarnie
Cena nie jest problemem - to nie jest towar codziennego zakupu :)
Prędzej czy później taki zakaz i tak będzie, nie wiadomo tylko czy za rok, za 3 lata czy za 10 i wtedy będą musieli
Ten rogal jest niesmaczny, nie da się go zjeść.
Znacznie lepsze są bułki z normalnej piekarni ze świeżym masełkiem zrobionym tradycyjnie. Miód w gębie.
@Hahazard: @Igor_x: panowie, mylicie przyczynę ze skutkiem. Macie jakąś mocno rozpoznawalną markę, coś czego koszt wyprodukowania w przypadku dobrych składników mieści się w 2 zł, w przypadku gównianych składników już 1zł. Wszystko ponad to jest zyskiem. Ludzie
@Hahazard: ale przecież k---a chyba na tym ma polegać ten certyfikat? że jak ktoś chce wysokojakościowy produkt, to szuka tego z certyfikatem i nie musi się bać że mu poznański cwaniak chce wcisnąć jakąś podróbę z gorszych materiałów tłumacząc że to ten lepszy
wiecie jak powstał w Polsce drut?
@nikifor: A po co ściągać ich z tak daleka, wiesz ile to kosztuje? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Prędzej spodziewaj się nalotu Krakusów ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
wszystkie 4 :D z czego tylko 1, który robi cały rok.