Po raz kolejny mam tak, że po nocy oglądam sobie dziwny filmik o krojeniu boczku, a potem nachodzi mnie myśl, że w sumie to może by to wrzucić na wykop. Potem sobie myślę, że w sumie to chyba jednak ludzie nie są tak porypani, żeby oglądać takie pierdoły i jeszcze to wykopywać. A parę dni później na wykopalisku odkrywam, że jednak jest więcej takich "zwyroli" jak ja. ( ͡°͜ʖ
Automatyzacja jest dobra. Problem jest tylko taki że te same firmy są zwolennikami betonowania rynku poprzez zwiększanie regulacji i tym samym bariery wejścia i możliwej konkurencji. I trzeba mieć wtedy x razy więcej środków aby przebić się przez te ograniczenia. A w niektórych branżach zaczyna, lub już wygląda to tak że jest oligopol lub monopol.
Fajnie sie to oglada, ale jest pare ale... Ludzie bez rekawiczek to jest pikus - bo na przyklad robot z 2:33 to Fanuc M-20iB. I chociaz #wmoimsercutylkofanuc to ja bym teraz tych pieknych buleczek nie kupil, bo to na 99% nie jest robot z dopuszczeniem do kontaktu z zywnoscia. Co oznacza, ze np. wymaga srodkow smarnych, ktore moga byc trujace dla czlowieka. U Fanuca odpowiednie roboty sa koloru bialego (pic rel). No
@RandomowyMirek: niby tak. Ale na przyklad taki olej czy smar (czy tez frakcja olejowa wytracona ze smaru) moze sobie kapnac w jedzenie z robota, ktory teoretycznie go nie dotyka. A niewielkie wycieki tego typu rzeczy to jest normalka, szczegolnie po dluzszym "przebiegu".
@Fomalhaut: zgadza się, ale takich smarów przeważnie nie możesz sobie od tak po prostu zastosować w zwykłym robocie. A materiałów niewymagających smarowania raczej nie znajdzie się w przekladniach precyzyjnych.
Do tego dochodzi jeszcze kwestia czyszczenia - robot (czy maszyna) pracująca z żywnością musi dać się czyścić odpowiednią chemią, czasem myjką ciśnieniową. Tu potrzebne są np. inne uszczelnienia i/lub dodatkowe osłony i obudowy i/lub korpus pod ciśnieniem.
A potem na opakowaniu na przykład pierogów fotka babcinki co lepi pierożki domowe ;) A to maszynka wypluwa z siebie miliony na dobę. Wiadomo - marketing jest najważniejszy :)
Komentarze (105)
najlepsze
@258esdg: To jest boczek
U Fanuca odpowiednie roboty sa koloru bialego (pic rel). No
źródło: comment_qxk28akh0H0q9O7MbVl4E92f9Euzx0ZU.jpg
PobierzDo tego dochodzi jeszcze kwestia czyszczenia - robot (czy maszyna) pracująca z żywnością musi dać się czyścić odpowiednią chemią, czasem myjką ciśnieniową. Tu potrzebne są np. inne uszczelnienia i/lub dodatkowe osłony i obudowy i/lub korpus pod ciśnieniem.
@RandomowyMirek: dla Ciebie powyższe
źródło: comment_JIyxAk189yBpVurpnirttn76Ens0fUyj.jpg
Pobierz(ʘ‿ʘ)
Maja tam tak cienkie plastry, że faktycznie patrząc przez nie widać Włochy.