13 najmniej wiarygodnych portali o żywieniu i ich śmieciowe teksty o kuskus
Wiecie dlaczego mamy tak wielkie dietetyczne zamieszanie? Bo dla większości wydawców treść nie ma żadnego znaczenia. Są to nowoczesne słupy reklamowe. Żeby zrozumieć o czym piszę, prześledźmy co piszą o kaszy kuskus, czyli o białej mące.
matizlob z- #
- #
- #
- #
- 103
- Odpowiedz
Komentarze (103)
najlepsze
Pączek:
Zawiera komplet witamin, składników mineralnych, białko oraz zdrowe tłuszcze. Ma składniki o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwmiażdżycowym, przeciwdziałającym cukrzycy i pomagające w leczeniu depresji oraz choroby alzheimera. Dodaje energii i dodatkowo wspaniale smakuje. Zawiera wapń, potas, magnez, żelazo, cynk i mangan. Zawiera kwas foliowy zalecany dla kobiet w ciąży – w
To coś jak z Madonna. Jedni jej słuchają, inni wola Zenka Martyniuka
Więc się pisze. Ale przecież zatrudnienie dietetyka, lekarza, farmaceutę i powiedzmy trenera fitnessu, do tego z zacięciem do pisania (nie każdy potrafi), to spore wyzwanie logistyczne i finansowe. Więc zatrudnia się "copywriterów", którzy robią "research". Ich badania opierają się na tym, co znajdą w sieci
Szkoda, że jako suplement diaty nie podlega żadnym kontrolom.
Jak w filmie "Nigdy w życiu", gdy Stenka odpisywała czytelnikom nt. miłości, diety, wywabiania plam, ogrodu, komputera i majsterkowania albo gdy dostaje od naczelnego zlecenie napisania artykułu nr. orgazmu.
@semisiu: bo pisze
Moim zdaniem można to bardzo łatwo wyjaśnić po prostu reklamą produktów rzadkich i drogich. Ludzie używają tanich i łatwo dostępnych ziemniaków, ale chcemy sprzedawać coś nowego, do używania czego ludzie nie są jeszcze przyzwyczajeni, a chcielibyśmy skosić na tym grube pieniądze? Rozreklamujmy ten produkt jako ultra-super-hiper zdrowy i leczący raka, a ludzie sami się rzucą do jego kupowania, nawet jeśli cenę damy zaporową!
I tak zamiast taniej swojskiej sałaty mamy proponowany drogi jarmuż i rukolę, zamiast tanich jak barszcz, a bardzo zdrowych ziemniaków - bataty! Zamiast cukru? Ksylitol i erytrol! To, że są kilka razy droższe, to tylko przypadeq ( ͡° ͜ʖ ͡°) Albo cukier trzcinowy... powiemy, że zdrowszy, to ludzie kupią pomimo tego, że jest droższy. A że aby poczuć różnicę trzeba by było jeść ten cukier trzcinowy kilogramami (co zdrowe nie jest), bo dodatkowe składniki odżywcze są tam zawarte w mikroskopijnych ilościach? A kogo to obchodzi, dopóki kasa spływa...
Zwróćcie uwagę na to, że hypowane produkty, reklamowane jako "super food" są często egzotyczne (są nowością na rynku) i drogie. Tak było z kawą. Dopiero kiedy spowszedniała, a jej cena spadła, przestało się o niej mówić w samych superlatywach, a zaczęło wymieniać wady. Po co? Po to, by sprzedawać z sukcesem jej alternatywy, takie jak
Trochę masz racji. Ale z drugiej strony - dzięki tym procesom, urozmaica nam się dieta. Już w każdym praktycznie sklepie dostanę nie tylko sałatę ale też np. rukolę, nie tylko kawę ale też Yerbę et cetera. Szkoda tylko że nowe produkty muszą pojawiać się w tle tego informacyjnego szumu dezinformacji i zwykłych kłamstw, czasami robionego celowo przez marketingowców.