Jak restauracje nas naciągają?
Jakie triki stosują restauratorzy, abyś dużo zamówił? Czy kelnerzy znają się na psychologii? Jak wygląd menu wpływa na wybór dania?
Lluc z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 97
- Odpowiedz
Jakie triki stosują restauratorzy, abyś dużo zamówił? Czy kelnerzy znają się na psychologii? Jak wygląd menu wpływa na wybór dania?
Lluc z
Komentarze (97)
najlepsze
1. Nie wolno w menu napisać "zdrowa potrawa, zdrowe składniki". Unia zabrania.
2. Sugestia że ludzie czytają głównie kategorie śniadań jest zdecydowanym uproszczeniem - podejrzewam że raczej czytaj co jest w śniadaniu.
3. Menu w restauracjach nie jest modyfikowane tak aby klienci kupowali to czego "kuchjia chce się pozbyc".
@graf_zero: Zgadzam się, gdyż brakuje tam "droższych restauracjach", czyli takich, które mają zmienne menu.
Co do tego, że kelner dostaje większy napiwek jak dotknie czyjegoś ramienia - co za debilizm?
@Noct: myślę że wysokość napiwku zależy od części ciała dotkniętej przez kelnerkę ( ͡º ͜ʖ͡º)
@VCO1:( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
! Milf
@LysyCham: kelner to może i by się znał, tylko u nas w knajpach to są podawacze a nie żadni kelnerzy, którzy jak znają dokładnie kartę to już jest imo wielkie osiągnięcie, a do tego jak próbują zachowywać się profesjonalnie i uprzejmie (ale nie mega sztucznie przez zaciśnięte zęby) to już nawet napiwek daję choć cebula we mnie silna.
Pamiętam jak w moje imieniny do kanajpy zabrał mnie mój różowy pasek, a kelnerka przy płaceniu na pół sali: "To pani płaci bo pani zapraszała pana?" Tylko moje opanowanie pozwoliło mi jej nie odpowiedzieć: "a ch$%
Tam nie stosują tak podłych tricków. Wszystko jest proste, tanie, szybko podane. Nie trzeba się martwić o napiwki.
I nie trzeba gadać z ludźmi bo można zamówić w maszynie. Wchodzę zjadam wychodzę.
Bez zbędnego pietyzmu, oglądania obrusów i wystroju. A jeszcze lepiej we własnym aucie wpierdzielić przy swojej muzyce własnej. NIkt Ci się nie gapi w talerz. Nikt Ci nie kręci się dookoła. W restauracjach
moze ogladnalem pobieznie bo w drodze do pracy ale nie zauwazylem okreslenia downsizingu czyli zmniejszenia gramatur dan- nie najesz sie a zaplacisz tyle samo.
uklad optyczny karty? wedrowanie oczami w ksztalcie litery z? troche naciagane, ale jak karta malo przejrzysta to moze faktycznie idzie sie naciac.
zgodzic sie mozna ze psychologia ma znaczenie ale bez przsady.
Może i bzdury, ale restauracja płaci managerom i zakładom poligraficznym za nie.
Dla restauratorów jest to must have i lepiej nie ryzykować jeśli ekspert tak twierdzi.
Osobiście te taktyki nie działają gdy ktoś już raz był w danej restauracji, zna ceny, wielkość dań i kojarzy obsługę.
Od siebie dodam, że jest sposób aby zmniejszyć ryzyko nieudanego posiłku gdy nie mamy zaufanej restauracji w okolicy, wystarczy wejść tam gdzie jest dużo ludzi,
Czy ona powiedziała, że wszystkie lub chociaż większość restauracji to wykorzystuje? Wspomniała tylko o tym triku to nie oznacza,
Można to porównać z ustawieniem podstawowych artykułów (pieczywo, nabiał, napoje) w supermarketach tak, aby były jak najbardziej oddalone od