A glupi Polacy wogole to mysla ze Knysza jest polskim daniem, Podobnie jak Brytyjczycy mysla ze curry wymyslili oni, Pierogi przyprowadzila do polski Krolowa Bona, Wloszczyzne tez, bo do tego czasu polacy jedli zwierzyne z lasu opiekana nad ogniskiem, Knysza ma rodowod, zydowski https://en.wikipedia.org/wiki/Knish a nie zaden polski Podobne dania isnieja w wielu kuchniach, np konrwalijskie pasti Czy Szkockie Brajdi, ale powiedziec ze Knysza to Polskie danie to tak jakby powiedziec ze
to sprawdz czym sa wloskie tortelini i jak wygladaja, polaki byly zbyt nierozwiniete zeby...
a skoro znam też chińskie pierożki to znaczy, że pierogi "przyprowadził" do Polski Zheng He. Skoro za jego panowania wzniesiono Wielki Mur to na pewno "przyprowadził" też murarzy... Zmarnowałem na ciebie 3 minuty, więcej tego błędu nie popełnię.
Jak knysza to tylko z kotletem a'la hamburger (ten za 2.5zł/3pak). Była taka budka przy dworcu PKSu w mojej mieścinie, chyba 7zł za knyszę i 5 za jaroszkę.
No knysza to właśnie jakiś taki fenomen. Pierwszy raz jadłem właśnie na wspaniałym dworcu we Wrocławiu jakies 10 lat temu. Z tego co pamiętam, to byłem pozytywnie zaskoczony. ( ͡°͜ʖ͡°)
Da się we #wroclaw jeszcze zjeść knyszę? Kilka lat temu było tego pełno, z kotletem, z serem albo z parówką. Pamiętam że pod Kredką i Ołówkiem była taka buda i tam chyba za 8zł dało się zjeść znośną. Może to jakiś pomysł na biznes... foodtruck z knyszą...
@Kulenfrau: Tam byla najbardziej zajebista knysza we Wrocku. Duzo, tanio i smacznie. No i do tego fajna laska z duzymi cyckami nakladala. To byla duza motywacja zeby chodzic tam kilka razy w tygodniu :D Ach piekne czasy.
@Globus09: Są różne wersje: z kotletem, gyrosem, samymi warzywami, parówką itp. Na zdjęciu jest wersja z kotletem (widoczny z brzegu) i sosem majonezowym. A na wierzchu owszem - cebulka.
Świetna knysza bez ściem jest w Żywcu (Picolo), z fajnym mięchem z Indyka albo Kurczaka, z sosem majonezowym albo czosnkowym, tak duża że idzie pojeść cena 11-13zł.... Dodatkowo w środku są foty Makłowicza który pomógł zrobić tuning i paru gwiazd które ją testowały.
Komentarze (148)
najlepsze
Knysz o którym piszesz to pieczony lub smażony pieróg. Z knyszą której dotyczy znalezisko łączy to danie jedynie zbliżona nazwa.
Zabawny farmazon :)
Tu już jest zwyczajnie głupie. Kapustę i marchew jedli już Jagiełło i Łokietek. W kronikach znajdziesz informację co jadano w średniowieczu oraz
a skoro znam też chińskie pierożki to znaczy, że pierogi "przyprowadził" do Polski Zheng He. Skoro za jego panowania wzniesiono Wielki Mur to na pewno "przyprowadził" też murarzy... Zmarnowałem na ciebie 3 minuty, więcej tego błędu nie popełnię.
Była taka budka przy dworcu PKSu w mojej mieścinie, chyba 7zł za knyszę i 5 za jaroszkę.
Dodatkowo w środku są foty Makłowicza który pomógł zrobić tuning i paru gwiazd które ją testowały.