Z tego co pamiętam to dawno temu, w latach 70-80 używano rafinowanego-dezodorowanego oleju kokosowego pełnego chemii, który był bardzo niezdrowy. Może ten pan myślami jest nadal w tamtej epoce i nie zapoznał się z nowszymi badaniami. No ale olej kokosowy wcale nie jest taki zdrowy jak wiele osób uważa, przede wszystkim nie jest zbyt dobrze przebadany. Lepiej korzystać z olei roślinnych. http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/coconut-oil
@beep: Autor przytoczonego przez Ciebie tekstu (tak samo jak ten profesor z TV) nie odróżnia poszczególnych kwasów tłuszczowych i wrzuca wszystkie nasycone kwasy tłuszczowe do jednego wora. Wskazuje na to, że nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą cholesterol LDL, ale nie wyszczególnia już że odpowiedzialne za to są długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które w oleju kokosowym występują w znacznej mniejszości.
@beep: jako kosmetyk jest całkiem ok. Używam jako maska do włosów i baza do olejków. Tak czy owak i tak większość z nad zejdzie na raka. Wszystko jest w jakimś sensie toksyczne i rakotwórcze a dodajmy do tego czynniki genetyczne ( moim zdaniem genetyka jest zbyt często bagatelizowna). Najlepiej to chyba w-----ć w Bieszczady i jeść korzonki. Wtedy masz 100% pewności o naturalnym pochodzeniu swojego jedzenia.
Ja korzystam z BIO oleju kokosowego tłoczonego ze świeżego miąższu na zimno BIO Olej Kokosowy z dodatkiem kwasu laurynowego (https://www.sklepzycia.pl/olej-kokosowy), który wspomaga układ immunologiczny. Jest naprawdę zdrowy i dobrze smakuje.
to mi wygląda na nasz własny polski społeczny lobbing. czyli ludzie już tak dużo tego kokosowego kupują że się rolnicy, może nie rolnicy jeszcze a producenci oleju roślinnego zorientowali że jest jakiś spadek i wysłali dziadka do telewizji
Afera wokół produktów Ferrero - Nutelli rozpoczęła się tuż po tym, jak w maju ubiegłego roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegł, że spożycie oleju palmowego może stwarzać zagrożenie dla zdrowia, szczególnie dla dzieci. W raporcie podano, że istnieją wystarczające dowody na to, iż estry glicydowe kwasów tłuszczowych – zanieczyszczenia powstałe w procesie przetwarzania rafinowanych olejów roślinnych – są genotoksyczne i rakotwórcze, a najwyższy ich poziom stwierdzono właśnie w oleju palmowym.
Komentarze (236)
najlepsze
http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/coconut-oil
Najlepiej to chyba w-----ć w Bieszczady i jeść korzonki. Wtedy masz 100% pewności o naturalnym pochodzeniu swojego jedzenia.
Komentarz usunięty przez moderatora