Najśmieszniejsze jest w tych kanałach to, że o zdrowym odżywianiu pouczają nas sterydziarze jak Papaj i Karmowski. Nikt mi nie wmówi, że przy normalnej naturalnej diecie człowiek tak wygląda i że kultyrystyka to normalny czysty sport.
@Sobczak Karmowski to w szczególności jest najbardziej naturalny kulturysta. W aptekach strzykwaki juz ma w gratisie dołączane do "naturalnych wspomagaczy" ( ͡°͜ʖ͡°)
@Sobczak: Właściwie żaden sport (nawet szachy - z grozo) nie jest czysty, ale kulturystyka czy strongman to już tzw wisienka na torcie. Poza tym, ten "sport" (kulturystyka) bardziej można nazwać festiwalem narcyzmu i wyborami miss i mistera sylwetki a nie "sportem". Najgorsi są ci tzw motywatorzy, którzy ukrywają lub kłamią że lecą na koksie i jednocześnie wmawiają ludziom populizmy typu "jedz co chcesz i wyglądaj jak chcesz". Wielu młodych ludzi wierzy
@gundis24: Lewy nie je również szczypiorku. Czy to znaczy, że szczypiorek ma zły wpływ na kondycję fizyczną? A co na to piłkarze ręczni, nasi "szczypiorniści"? #glutendlanaiwnych
@Martini12: Takiego zażenowania nie czułem dawno. Przyrównujesz narkotyki do placka? Tak się składa że jak @lavinka zjadła sobie pyszny placuszek to uwolniły się w jej mózgu substancje odpowiedzialne za szczęście. Tak, jedzenie może sprawiać radość wyobraź sobie a Ty się naczytałeś pierdół o opioidach i #!$%@? głupoty.
@rotero: na strachu sie zarabia jak zawsze ale tu raczej chodzi o frajerstwo i lenistwo. Mozna jesc bez glutenu nie placac ani grosza wiecej. To kwestia diety a nie portfela. Natomiast leniwym lemingom latwiej jest siegnac na polke bezglutenowa niz zaczac gotowac sobie potrawy zdrowe i bezglutenowe. Takze wiecej sie zarabia na frajerach niz ludziach ktorzy serio maja problem z glutenem.
@ziobro2: #!$%@?ąc od samego glutenu - na próbie o wielkości 1 można też udowodnić, że alkohol nie rozwala wątroby, bo przecież sąsiad pije dzień w dzień i nic mu nie jest
Gluten jest zły dla osób, które go nie toleruja. Tak samo jak laktoza czy inne... wszystko jest sprawą bardzo indywidualną. Nie znaczy to oczywiście, że trzeba dawać sie robic w bambuko i od razu kupować jakieś tzw. produkty bezglutenowe o chorej cenie i #!$%@? składzie. Bo czasami ze zdrową żywnością to nie ma nic wspólnego. Można znaleźć wiele fajnych produktów w normalnych cenach bazujących np. na kukurydzy, ryżu czy gryce. Ja na
@OsiemPiec: A przy tym wszystkim ludzi nietolerujących laktozy jest wciąż więcej niż uczulonych na gluten, ale nikt z tego nie zrobił (jeszcze) afery i mody. No i prosta zasada po czym poznać osobę naprawdę nietolerującej glutenu - nie chwali się tym wszystkim wokół, nie gada na okrągło jaki to gluten zły, tylko po prostu kupuje i je to co dla niego najlepsze. Bez robienia tego na pokaz.
@Martini12: Słowo klucz diagnozować. U lekarza, nie po internetowych "specjalistach". Bo nie ma tak że jak raz zaboli brzuch po zjedzeniu kanapki z chlebem, to od razu oznacza to nietolerancję glutenu, więc można zacząć panikować i chwalić się wszystkim wokół nietolerancją.
Trzeba zwrócić uwagę jak dużo jemy produktów zawierających gluten, jeżeli nasze codzienne posiłki wyglądają tak, że na śniadania jemy białe pieczywo, w obiadach często spożywamy makarony, pizze itp., a na kolacje znów wracamy do naszego pieczywa to nie dziwi mnie kiedy osoby zdrowe przechodząc na dietę bezglutenową mówią, że czują się lepiej. Zmieniając nawyki żywieniowe, wreszcie sięgamy po inne produkty tj. kasza gryczana, brązowy ryż, kasza jaglana, przez co bilansujemy swoją dietę.
@sbady: Ta informacje jest dla osób uczulonych na gluten. Kasza gryczana nie zawiera glutenu, ale może być składowana, pakowana w tych samych miejscach co produkty zawierające gluten - dlatego czasem jest na opakowaniu taka informacja. Z tego samego powodu w wielu produktach jest napisane, że mogą zawierać śladowe ilości orzechów, chociaż z orzechami niewiele mają wspólnego.
@Czatol: To jest właśnie paradoks. Duża część pożywienia zawierającego dużo glutenu to produkty bezwartościowe. Przechodząc na dietę bezglutenową następuje poprawa zdrowia/samopoczucia ale nie dlatego, że unika się glutenu ale dlatego, że wywaliło się zbędne zapychacze. Film nazywając to "placebo" myli się. Ale ten trener bardziej.
Komentarze (280)
najlepsze
A bardziej serio to myślę, że Lewy jest dobry czy je czy nie je glutenu
Bo jak ktoś się
Zmieniając nawyki żywieniowe, wreszcie sięgamy po inne produkty tj. kasza gryczana, brązowy ryż, kasza jaglana, przez co bilansujemy swoją dietę.