a czemuż to oliwa z oliwek jest hipsterska? ja ją lubię, nadaje potrawom ciekawy posmak (i ponoć jest zdrowsza - ale to już na marginesie tylko). teraz eksperymentuję (przez zupełny przypadek zakupowy) z oliwą z pestek winogron. olej roślinny jest do bani... nie mając oliwy wolę smalec, ostatecznie masło (ale z tym trzeba uważać, bo się łatwo przypala)
odnośnie prezentowanego dania - dobór sosu ma znaczenie. bolognese jest ok, ale już słodko
"Olej rzepakowy #!$%@? się nie tylko dużą zawartością wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, ale także idealną z punktu widzenia potrzeb żywieniowych proporcją tych składników, tj. 2:1. Ten optymalny stosunek kwasów tłuszczowych jest charakterystyczny dla diety śródziemnomorskiej, która zakłada ograniczenie spożycia kwasów Omega-6 przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia Omega-3. W przypadku oliwy z oliwek, z racji dużo mniejszej niż w przypadku oleju rzepakowego zawartości kwasów Omega-3, stosunek kwasów tłuszczowych nie
@jack-lumberjack: No w lodówce na pewno nie, bo oliwy z oliwek nie powinno się przechowywać w niskiej temperaturze. Po pierwsze traci walory smakowe, po drugie krzepnie do postaci stałej i nie nadaje się do natychmiastowego użycia. A Twój "przepis" jest c###!wy i nie rób więcej takich rzeczy. Cebulę pokroiłeś w kostkę, nie w pióra (wiem, drobiazg, ale wygląd i konsystencja dania są równie ważne jak smak). Jeśli łopatka jest zmielona to
Tym to byś nawet kolegom z akademika nie zaimponował. Ja rozumiem, że nie każdy musi umieć gotować, ale obnoszenie się z tym jakby było przeciwnie ciągle mnie dziwi.
@rzydoMasonerya: nie unoś się człowiecze, to że się podpisał świadczy o tym, że co mniej skostniałe środowiska naukowe potrafią promować odżywianie, które nie szkodzi...
Nie ogarniam dorzucania do makaronów jakiś gotowych sosów bolońskich etc. Pomidory w puszcze można dostać w każdym lidlu, biedrze czy innym supermarkecie. Zawsze wolę wrzucić takie + łyżeczka koncentratu niż jakieś gotowe sosy, czasu zajmuje to tyle samo, a wiesz co jesz i smak lepszy.
Facet po pijaku w mniej niż 15 minut przygotował #gotujzwykopem lepsze niż 98% jego poprzedników, już za samo to warto wykopać to znalezisko. Nie wspominając o tym, że danie jest ciekawe i warte zanotowania w kajeciku, w rubryce - must have :)
Komentarze (31)
najlepsze
odnośnie prezentowanego dania - dobór sosu ma znaczenie. bolognese jest ok, ale już słodko
"Olej rzepakowy #!$%@? się nie tylko dużą zawartością wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, ale także idealną z punktu widzenia potrzeb żywieniowych proporcją tych składników, tj. 2:1. Ten optymalny stosunek kwasów tłuszczowych jest charakterystyczny dla diety śródziemnomorskiej, która zakłada ograniczenie spożycia kwasów Omega-6 przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia Omega-3. W przypadku oliwy z oliwek, z racji dużo mniejszej niż w przypadku oleju rzepakowego zawartości kwasów Omega-3, stosunek kwasów tłuszczowych nie
Komentarz usunięty przez moderatora
Chyba Ty.
precz z papryką
Wszystko z papryką jest dobre, ale ostrą.
Jeżeli uważasz, że jakakolwiek Perła jest dobrym piwem, powinieneś nieco podszkolić się w temacie. Gówno na poziomie Tatry.