Jamón ibérico to najlepsza szynka jaką jadłem kiedykolwiek. Szkoda tylko, że tak dużo kosztuje... Dobra gatunkowo jamón ibérico (de bellota) kosztuje powyżej 250 zł/kg w imporcie do Polski. No i trzeba by kupić cały udziec, a to jest już 7-8 kg. Cała wypłata na szynkę :|
Co ciekawe, jamón nie jest ani wędzone, ani pieczone, ani gotowane - ono po prostu sobie dojrzewa przez 3 lata w specjalnych hiszpańskich piwnicach susząc się.
@Willy666: nie wiem, nigdy nie próbowałem z Biedronki tej szynki... sprawdź czy kraj pochodzenia to Hiszpania i popatrz na strukturę tej szynki - bo mogą oszukiwać na jakości, w sensie zbyt dużej ilości tłuszczu. Dobra serrano powinna być przeplatana tłuszczem, ale w małej ilości. Coś w tym stylu:
Najlepsza szynka jest prosto od rolnika. Póki moi dziadkowie hodowali trzodę to robili szynki, kiełbasy itd wciskając mi je później na siłę. A mój przyjaciel pokochał chleb robiony przez moją babcię.
To ja pozwolę sobie napisać kilka zdań o tym, gdzie można kupić dobrą wędlinę, w której zawartość "mięcha" wynosi powyżej 90% lub wytwarzana jest z 90-110 gramów mięcha (pisząc mięcha mam na myśli dobre składniki, żeby nie było wątpliwości) na 100 gramów produktu.
Kiedyś delikatesy Alma traktowałem jako przybytek dla bogaczy (w sumie wiele się nie zmieniło^^), ale zapewne w każdej Almie mają tak dobre jak te, do której zaglądam sam (Stary
Najlepiej kupić kawał łopatki wieprzowej, albo innego mięsa (najfajniej by było prosto ze źródła, od rolnika, ale z jakiejś masarni też powinno być dobre) i po prostu samemu przyrządzić. Moja mama piecze w prodiżu i zawsze wychodzi bardzo dobra, jeśli przechowywana jest w lodówce to może poleżeć całkiem długo, tydzień myślę, że spokojnie wytrzyma, a nie te napchane wodą i wypełniaczami "szynki", które już po kilku dniach zaczynają nabierać podejrzanego zapachu i
Artykuł na sam koniec nieprawdziwy. Gdzie można kupić niby DOBRĄ wędlinę za 22-23 zł/kg? Przecież tyle kosztuje najtańsza wersja tzw. polędwicy sopockiej (nie mówię o hipermarketach, gdzie takie coś kosztuje nawet 15 zł/kg) gdzie zawartość mięsa na pewno nie jest większa niż 70%. Ciężko cokolwiek znośnego dostać poniżej 35 zł/kg.
Ja, będąc od dłuższego czasu na diecie z daleka omijam wieprzowinę i żywię się wędlinami drobiowymi. Mogę polecić szynkę "delikatesową" firmy Drobimex.
No też już nie przesadzajmy, trzeba poszukać i znajdzie się pojedyncze dobre wędliny w cenach lekko powyżej 20 złotych. Wybór nie jest może zatrważający, ale jednak jest. Oczywiście im drożej tym łatwiej będzie nam znaleźć coś dobrego.
2) Przygotujcie mieszkankę ziołową, trzeba dobrze natrzeć schab, strzykawką nawet wcisnąć do środka , dobrze żeby troche pływał w sosie (nie będzie później tak suchy)
3) Włączcie piekarnik, upieczcie schab
i tak macie dobrą alternatywę do szynki , pozdrawiam
tak się zraziłem do tego wszystkie w okolicach 20zł/kg, że od roku wędliny nie jem (chyba że do domu na weekend wpadam, to pochłaniam kilogramem:)) .... czasem, by się zjadło, ale patrząc na ceny "normalnej" szynki to dzięki ;)
Zawsze mnie zastanawia w sklepie skąd, te biedne babcie na emeryturze mają kasę na "aaaa to 10deg tej szyneczki ... " za 60zł/kg ;| bo najwięcej takich właśnie babć się kręci obok takich
@nevx: 2-3 dni? Ktoś cię oszukał. Naturalne wędliny po prostu schną, nie wycieka z nich woda, która potem powoduje psucie. Serio jadałem kiełbasę z dziczyzny robioną tradycyjnie, która leżała dosłownie kilka tygodni.
Komentarze (75)
najlepsze
Sprzedaj nerkę to może nawet na dwie ci starczy :)
Co ciekawe, jamón nie jest ani wędzone, ani pieczone, ani gotowane - ono po prostu sobie dojrzewa przez 3 lata w specjalnych hiszpańskich piwnicach susząc się.
Kiedyś delikatesy Alma traktowałem jako przybytek dla bogaczy (w sumie wiele się nie zmieniło^^), ale zapewne w każdej Almie mają tak dobre jak te, do której zaglądam sam (Stary
Ja, będąc od dłuższego czasu na diecie z daleka omijam wieprzowinę i żywię się wędlinami drobiowymi. Mogę polecić szynkę "delikatesową" firmy Drobimex.
No też już nie przesadzajmy, trzeba poszukać i znajdzie się pojedyncze dobre wędliny w cenach lekko powyżej 20 złotych. Wybór nie jest może zatrważający, ale jednak jest. Oczywiście im drożej tym łatwiej będzie nam znaleźć coś dobrego.
2) Przygotujcie mieszkankę ziołową, trzeba dobrze natrzeć schab, strzykawką nawet wcisnąć do środka , dobrze żeby troche pływał w sosie (nie będzie później tak suchy)
3) Włączcie piekarnik, upieczcie schab
i tak macie dobrą alternatywę do szynki , pozdrawiam
Zawsze mnie zastanawia w sklepie skąd, te biedne babcie na emeryturze mają kasę na "aaaa to 10deg tej szyneczki ... " za 60zł/kg ;| bo najwięcej takich właśnie babć się kręci obok takich
Ciekawe kogo stać żeby jeść na codzie coś takiego... ;/
Wykop bo dobra szynka nie jest zła... ;)
Mi zdarzyło się kupować wędliny ze sklepu ze zdrową żywnością. Były niesamowicie pyszne tylko że data ważności to tak... 2-3 dni? No i drogo...
W ogóle wychodzę z założenia, że lepiej kupić o wiele mniej i rzadziej, ale lepszej jakości.