Staropolska kuchnia - mamy z czego być dumni
Polskie potrawy kilkaset lat temu były przysmakami na włoskich i francuskich stołach - mówi historyk wyżywienia Jarosław Dumanowski. To była „europejska kuchnia staropolska”. Czesi, Włosi i Francuzi ją naśladowali. Co się z nią stało?
margitsziget z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 51
Komentarze (51)
najlepsze
Brało się pewną miarę dobrego, czystego i rzadkiego miodu, ilość przewidzianą przez wytwórcę w przepisie, szacowaną w ten sposób: 10 funtów miodu, 40 funtów wody, mniej więcej, w zależności jak mocny chciało się mieć
więc fajnie jest prześledzić Polaków którzy coś osiągnęli za granicą
bo tu niestety zabory (w tym Niemcy), wojny i komuna spowodowały że żeby coś osiągnąć trzeba
Henryk Sienkiewicz
Maria Curie Skłodowska (nie nie i nie, kochany, to jest Sorbona a nie Polska i TO NIE JEST POLSKA NOBLISTKA. Jest polskiego pochodzenie noblistką francuską, sorry. Tesla też jest zaliczany do naukowców amerykańskich a nie Serbskich, bo to USA pozowliło mu pracować i osiągac wyniki jakie osiągnął, podobnie jak Francja -
nie docitałem do końća ale se napisie cuś
i bendo mnie chfalić i bende miau plusiki...
...ale wykop :-)
Autor o tym zapomniał napisać ?