Dzisiaj proponuję sposób podania placków Tortilla. Bardzo łatwe i szybkie danie, smakiem dorównuje Pizzy.
W roli głównej ser żółty (wybrałam Mozzarellę żółtą i Goudę) oraz w/w Tortilla (jednym plackiem można się nie najeść, dwa placki są dla głodomorków. Optymalna ilość na jedną, przeciętnej postury osobę to jeden i pół):
A zatem przygotować należy:
- 4 placki Tortilla
- Po 200 gram Goudy i Mozzarelli startej na tarce
- Pierś z kurczaka
- Pół papryki czerwonej
- Pół papryki zielonej
- Ser feta
- Oliwki czarne/ zielone (zakupiłam ser marynowany z oliwkami, marynata posłużyła mi do przyrządzenia p----i)
- Garść kukurydzy
- Pół czerwonej cebuli
- Sos (jogurt typu greckiego, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku)
Pierś z kurczaka kroimy na dość cienkie plastry i umieszczamy w dowolnej marynacie:
Kawałki kurczaka smażymy na patelni, w między czasie kroimy resztę składników. Można też lekko podsmażyć oba rodzaje papryki.
Wykładamy placki na blachę/ podstawkę od tortownicy, którą wcześniej smarujemy oliwą. Na jednej połowie wykładamy ser, kurczaka, paprykę, oliwki, fetę i cebulę oraz ponownie posypujemy serem.
Przykrywamy drugą połową i opcjonalnie smarujemy wierzch oliwą. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180- 200*C i czekamy cierpliwie 10 minut, aż ser się dostatecznie roztopi.
Wyciągamy, kroimy i jemy z sosem czosnkowym, bądź ziołowym:
Smacznego!
Komentarze (137)
najlepsze
No i koniecznie posiekane papryczki jalapeno z zalewy :)
- zapomniałem o sosie i musiałem jeść z keczupem
- przypaliłem tortille od spodu
-
tak czy owak + za brak kota, psa i rybek na końcu ...
GRAMÓW
#grammarnazi