Zamiast ukladac herbatniki lepiej je pokruszyc, ale nie za drobno i wymieszac z czekolada. Dodatkowo jak schlodzisz blache (np. woda+lod) to masa szybko zastygnie i herbatniki pozostana chrupiace. Do kajmaku polecam dodac mielone orzechy laskowe.
Świetne ciasto ale polecam zrobić je na krakersach. Kładziemy krakersy, następnie masę krówkową (smarowana pojedynczo na każdym krakersie, ciężko jest rozsmarować na całości) -> ponownie krakersy -> masa budyniowa -> krakersy -> i na koniec masa śmietanowa, na koniec opcjonalnie tarkowana czekolada. Niebo w gębie :)
@maddening Ta masa krówkowa jest łatwa do rozsmarowania? Pytam, bo moja babcia kiedyś robiła podobne ciasto i wiem, że zrobienie warstwy, na takich "luźno trzymających się" herbatnikach nie było zbyt łatwym zadaniem. Nie pamiętam jakiej firmy była masa, ale na 99% nie tej co w przepisie.
@Wiedmolol: Herbatniki, na których rozsmarowuje się krówkę trzymają się na masie budyniowej, więc jest łatwo. Tej masy krówkowej przed użyciem nie można trzymać w lodówce, bo stwardnieje
Komentarze (114)
najlepsze
Zwarzy, ważyć można na wadze. :)
- herbatniki
- krówka
- herbatniki
- krem karpatka (najlepiej kupić taki, którego nie trzeba gotować)
- krakersy
- bita śmietana
- tarta gorzka czekolada
Efekt końcowy zapewne bardzo podobny. Dość kosztowne ciasto, dla osób lubiących bardzo słodkie rzeczy, ale jak ktoś nie jadł, to warto spróbować.
Myslalem ze to bedzie wykop o ciastach informatykow czy jakies hakerskie , nedowskie cos ...
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora