@cinow: wszystko zależy od tego ilu jest pracowników,ile jest patelni,od wyrostu pączków itd.Ale w moim przypadku,w firmie w której pracuję w 8 godzin jesteśmy w stanie zrobić około 10.000 pączków.
Nieraz widuję przeróżne fikuśne placki, ciastka i inne smakołyki i zawsze mnie zastanawiało czy opracowujecie plan działania przed pieczeniem, czy tak na spontan, co podrzuci wyobraźnia? Kto w cukierniach odpowiada za aprobowanie przepisów do pieczenia lub ich odrzucania? I jak ogólnie to wygląda, sami wymyślacie czy jak? Na Twoim przykładzie?
@#!$%@?: U mnie w cukierni mamy pełną swobodę jeśli chodzi o nowości.Możemy przynosić swoje receptury,czasami szefowa zażyczy sobie jakieś ciasto,czasami kierownik produkcji.Jeśli ciasto (nowość)nie wychodzi za pierwszym razem,to możemy robić kolejne próby,aż do skutku.Wszelkie nowości akceptuje lub nie akceptuje szefowa.
@LEM_: w ciastkarni jak sama nazwa wskazuje produkuje się ciastka,z kolei w cukierni oprócz ciastek robi sie jeszcze torty,ciasta,pączki i innego rodzaju wypieki :)
@marwiec: nie mnie oceniać,czy w ogóle robię je ładne,ale powiedzmy,że do wprawy i do momentu,kiedy poczułem się w miarę pewnie w tym co robię minęło około 5 lat.Ale cały czas się uczę :)
Komentarze (285)
najlepsze
2 Robiąc jagodzianki mieszacie jagody z jakimś ciemnym dżemem (np. porzeczkowym) w celu zaoszczędzenia kasy?
3 Jak uzyskujecie duże kryształki cukru którymi posypane są drożdżówki (jeśli takowe macie)
1.Nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie.
2.Tak,niektóre cukiernie stosują takie zabiegi.
3.To zwykły cukier,tyle że gruby :)
Ciastka lubię jeść,w karmelu lubię pracować,a fajną czekoladką też nie pogardzę :P