Wpis z mikrobloga

Schab nadziewany.

Normatyw surowcowy na 5 porcji.

schab bez kości 700 g

śliwki suszone 200 g

wino czerwone wytrawne 200 ml

masło 35 g

majeranek

czosnek

sól

Sposób wykonania:

- Mięso umyć, usunąć błony i nadmiar tłuszczu,

- Natrzeć mięso solą, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem

- Namoczyć śliwki w winie

- Nie rozcinając mięsa, zrobić wąskim nożem lub szpikulcem otwór, wzdłuż włókien. Włożyć śliwki w otwór w mięsie

- Ułożyć mięso w brytfannie, polać roztopionym masłem, wstawić do gorącego piekarnika

- Podczas pieczenia polewać mięso sosem, skrapiać wodą lub czerwonym winem

- Po upieczeniu mięso przestudzić, wyporcjować

Tyle z przepisu. Polecam najpierw mięso wstawić na 10 minut na 250 stopni, aby przypiec i zamknąć pory w mięsie. Potem piec w temperaturze 180 stopni, do czasu aż zmięknie.

#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #elitemalygastronom #foodporn
xelite - Schab nadziewany.



Normatyw surowcowy na 5 porcji.

schab bez kości 700 g
...

źródło: comment_nIxJIfGOz68T1se8hoisGcaWasKj0LEn.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
@xelite: Ej, ale wiesz, że to zamykanie "porów" w mięsie to mit:) To naprawdę nie działa. Ważniejsza jest temperatura mięsa i temperatura w jakiej to mięso przygotowujesz. Oczywiście można wcześniej podsmażyć i/lub podpiec, ale w tym przypadku chodzi wyłącznie o uzyskanie smaku. Wilgoci w mięsie w ten sposób nie zachowasz, co zresztą widać na załączonym obrazku... jakiś piec konwekcyjny z sondami itp.itd.?
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@dziczku: no to muszę o tym trochę poczytać :). Tak to piec konwekcyjny, w szkolnej pracowni. Elektroniczny, zakupiony w tamtym roku.
  • Odpowiedz