Wpis z mikrobloga

Mirki, moze ktoś mi pomoze.

Od jakiegoś czasu trenuję taniec (dokłądnie taniec towarzyski). Ostatnio z coraz częściej, zwykle koło 7-8 godzin tygodniowo. Próbując przeskoczyć pewien poziom taniec wygląda zupełnie inaczej niż wcześniej. Zamiast luzu w trakcie każdej sekundy masa mięśni musi być napiętych do granic bólu czasami. Coś chyba na zasadzie ćwiczeń izometrycznych, ale nie w interwałach po 5 sekund, ale przez cały taniec. W sumie samo przyjęcie odpowiedniej i mocno rozciągniętej ramy do, przykładowo, walca wiedeńskiego boli i męczy, nawet jak się człowiek nie rusza.

I teraz pytanie. Tak jak kiedyś mogłem sobie spokojnie tańczyć długi czas, tak teraz mam problemy kondycyjne. Nie dlatego, że kondycja mi siadła, ale właśnie ze względu na to, że tańczenie z napiętym ciałem jest niesamowicie bardziej męczace. Jak poprawić kondycję?

Są interwały, spinning czy powiosłować sobie na siłowni.

Ale wlasnie w odniesieniu do tanca w takiej formie - jaki wybór byłby najlepszy? Możliwie mało obciążający nogi (już i tak są przemęczone).

Ps: cel to możliwie niskie zmęczenie przy tańcu w stylu: 90 sekund tańca, 30 sekund odpoczynku i tak 30 minut.

(pytałem na forum tanecznym i zawsze to samo: wiecej tańcz (jakbym nie wiedział) i biegaj )

#fitness #silownia
  • 2
@venomik: samo bieganie nie zwiekszy ci wytrzymałości. na pewno interwały. odpuscilbym interwały biegając ze względu na to, że to może być obciążające. raczej rowerek stacjonarny na niskim obciążeniu i szybkim #!$%@?.

dwa, jak z dieta i suplementacja? jesli dieta jest kiepska to problemy moga przede wszystkim z niej wynikac.
@venomik: polecam zajęcia z pilatesu. Bardzo pomagają. Do tego możesz robić planki.

Z czasem też się nauczysz, że ramy nie trzyma się mięśniami rąk, tylko pleców, co bardzo pomaga. Ogólnie więc jeśli mówisz, że mięśnie ci nie wytrzymują, to polecam gorąco pilates. Jeśli po prostu kondycyjnie nie wydalasz i po sambie dyszysz jak stary parowóz, to zająłbym się cardio, czyli jakieś interwały na orbitreku czy coś w tym stylu + ćwiczenie