Wpis z mikrobloga

Muszę skonfigurować swoje stanowisko pracy. Do tego celu, mam przesłać informację nt. preferowanego przeze mnie laptopa. Jako, że branża to #programowanie i ogólny #webdev to oprócz dwóch monitorów i sprzętu z minimum 8GB ramu i dysku SSD (taki kaprys) nie za bardzo wiem na co się zdecydować. Macie jakieś propozycje co do #laptop którego warto wybrać? No i na jakie monitory warto zwrócić uwagę? Ekspertem od #hardware nie jestem i nie wiem na ile zmienił się rynek - swój sprzęt kupowałem już sporo czasu temu. Prywatnie pracuję na #hp (nigdy więcej) dv7, 17 cali + na biurku 2x samsung 24" i jest dość wygodnie.

Nie dostałem limitu budżetu, ale z tego co zdążyłem się zorientować, to jest on dość wysoki.
  • 26
@PabloTomello:

Jesli masz zamiar robic webdev na pograniczu z odbronia sysadminowania i chcialbys sobei korzystac z wirtualek to 8GB RAM moze szybko przestac wystarczac

Grafa ktora uciagnie dwa monitory

dwa monitory dobrej jakosci minimum 21'' z uchwytem VESA z tylu

Ramie na dwa monitory (zaoszczescisz w cholere miejsca na biurku i mozesz sobie regulowac jak maja byc ustawione)

Dobra klawiatura, najlepiejbezprzewodowa - no chyba ze masz raczki jak calineczka i ci
@PabloTomello: Wiem że sparzyłeś się na HP lecz dv7 to seria dla tzw. plebsu. Elitebooki to zupełnie inna jakość i klasa. Robione są też w innej fabryce oraz mają oddzielny support.

Della e7440 bym odpuścił, pomimo że to seria Latitdue to podupadły na jakości.

Osobiście skłaniał bym się ku Elitebook 840 (kiedyś głównie używałem Lenovo) jest po prostu na mój gust ciut lepiej wykonany od Lenovo (choć oba to wysoka klasa
@msq:

Do dwóch zewn. monitorów (wyłączony ekran laptopowy) starcza HD3000 (czyli już dość wiekowa karta)

@PabloTomello:

8GB to faktycznie dość mało, odpalić dwie virtualki (najlepiej to mieć osobny serwer do wirtualizacji :D), firefoxa, dwie instancje vs i już windows się pluje, że pamięci brak.

Jeśli budżet nie ogranicza to polecam klawiatury mechaniczne, przy czym koledzy z biura mogą na Ciebie krzywo patrzeć.
@PabloTomello:

Jak już pewnie zdążyłeś zauważyć wszystkie to laptopy 13-14 calowe z niskonapięciowym procesorem #!$%@?ące się długim czasem pracy na baterii, no, ale poza macbookiem mogą mieć lekkie problemy z obsłużeniem dwóch monitorów.

Z 15 to Dell Precision M3800, Macbook Pro 15, Toshiba Tecra Z50 z większych gabarytowo Dell Precision M4800, Dell Precision M2800, Zbook 15 z matrycą dreamcolor, Thinkad T540p, Lenovo ThinkPad W540, Toshiba Tecra W50

Z17: Dell Precision M6800(dość