Wpis z mikrobloga

Wykopki, kiedyś poruszałem temat, w którym nieco chciałem się dowiedzieć jak to jest z #dzialalnoscgospodarcza + umowa o pracę. Teraz się conieco pozmieniało (brak umowy o pracę) i chciałbym zapytać o jedną rzecz: chcąc świadczyć usługi z zakresu #it pozostaje już tylko zakładanie #dg, czy istnieje jakaś możliwość ażeby tego nie robić? Umowa o dzieło może? W czym rzecz chyba każdy wie- brak pewności co do zarobku pokrywającego składki, jakie musiałbym opłacić za prowadzenie DG.

Wołałem wtedy @bankierpl i teraz także chciałbym uzyskać od nich jakąś poradę.

#prawo #kiciochpyta
  • 7
@Chael: Dla firmy ktory bedzie Cie zatrudniac lepiej zebys byl firma i wystawial fakture, niz umowe o dzielo.

Na poczatku koszt prowadzenia dzialalnosci jest naprawde niewielki, ~260zl jak masz dochody(bo czesc skladki odpisujesz od podatku)
hcąc świadczyć usługi z zakresu #it pozostaje już tylko zakładanie #dg, czy istnieje jakaś możliwość ażeby tego nie robić? Umowa o dzieło może?

@Chael: możesz świadczyć usługi na podstawie umowy zlecenia / umowy o dzieło i nie musisz mieć do tego DG, przy czym podejrzewam, że DG może Ci się jednak bardziej opłacać - bo masz możliwość generowania i odliczania kosztów, co pomniejszy Twoje zobowiązania podatkowe + masz preferencyjny ZUS.
@Jack_Donaghy: ale w przypadku DG muszę odprowadzać co miesiąc składki zdrowotne + za prowadzenie DG, natomiast w przypadku umowy o dzieło chyba nie? Rozumiesz nie jestem w stanie przewidzieć, czy uda się zarobić tyle aby pokryć koszty w/w + ugrać coś dla siebie. Umowa o dzieło chyba jednak tutaj lepiej by pasowała bo rozluczam się z tego co zrobię.
nie jestem w stanie przewidzieć, czy uda się zarobić tyle aby pokryć koszty w/w + ugrać coś dla siebie.

@Chael: Witaj w Polsce :( Właśnie podałeś powód, przez który miliony osób w naszym kraju zdecydowały się nie otwierać swojego małego biznesu.
@Jack_Donaghy: Mam pytanie, orientujesz się może i chciałoby Ci się odpowiedzieć na jedno pytanie związane z opodatkowaniem: jak to teraz wygląda z płaceniem składek na KRUS? Czy jeśli teraz osoba zapisze się na KRUS i płaci trzy lata składki na niego, a przez ten okres 3 lat ma umowę zlecenie/ o dzieło i po okresie tych 3 lat zakłada własną działalność to może (jak wcześniej) pozostać ubezpieczonym w KRusie (co oczywiście