Aktywne Wpisy
jacobfcb +1
Siemka. Pytanie do samochodowych Geeków.
Które auto byście wybrali i dlaczego?
VW Passat 2024, 1.5 150KM TSi
Skoda Superb 2024, 1.5 150 KM TSi
Lexus ES300h 2024, 2.5 218 KM Hybryda
Auto
Które auto byście wybrali i dlaczego?
VW Passat 2024, 1.5 150KM TSi
Skoda Superb 2024, 1.5 150 KM TSi
Lexus ES300h 2024, 2.5 218 KM Hybryda
Auto
Szyderczak +582
Ludzie #!$%@?ą że Babiage nie powinien #!$%@?ć własnych wywodów, ale prawda jest taka że z uwagi na naszą historię #!$%@? komunizmu to nasz moralny obowiązek
Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł, iż studenci, którzy ukończyli publiczną szkołę wyższą, pracując za granicą dłużej powinni być zobowiązani, aby oddać za nauczanie. Stawka mogłaby być wyliczana na postawie sredniej stawki studiów, w kraju, w którym przebywają.
Wiem, że trzebaby było określić dokładniej co znaczy "dłużej pracować".
Wiecie, czy ktoś to gdzieś testował? A jeśli nie, to dlaczego to jest głupie? ;)
Bo powodem do zostania w kraju nie powinien być szantaż.
Ależ to nie jest szantaż. Po pierwsze możesz od razu studiować za granicą, jeżeli chcesz wyjechać. Po drugie to wcale nie powinny być jakieś abstrakcyjnie duże kwoty, o ile będziesz pracować w wyuczonym zawodzie. Jak ktoś studiuje, żeby przedłużyć sobie dzieciństwo, a potem wyjeżdża na zmywak to jest to marnotrawienie pieniędzy, za które powinień zapłacić.
@
Łatwo można rozwiązać ten dylemat wprowadzając opłaty za naukę, przynajmniej wyższą. Ewentualne bony, które należałoby opłacić w określonych sytuacjach.
Ja przez cały studia nie płaciłem nic, dodatkowo otrzymywałem wysokie stypendia i wiele moich znajomych w takiej samej sytuacji po prostu wyjechało za granicę by zarabiać o wiele większe pieniądze.
Podobnie jak na wykopie wiele osób uważa by osoby pobierające zasiłki musiały je odpracować, tak samo za naturalne uważa się, że osoby konczące studia odpracowywują je w wyższych podatkach z bardziej płatnej
Komentarz usunięty przez autora
@Baron_Al_von_PuciPusia: Bo mamy system jaki mamy (czyli mocno taki sobie). Wyjazd za granicę przestałbyś uznawać za niesprawiedliwy (?! wobec kogo tak nawiasem?), gdyby pobierać przez całe życie naukę w szkołach
@Szarlejowiec: Skoro społeczeństwo nie opłaca Twojej szkoły to chyba oczywiste, że jest to w porządku.
Natomiast w obecnym systemie to nie rodzicie opłacają studia tylko właśnie społeczeństwo więc warto by głośno powiedzieć, że każdy kto pobierał naukę w szkołach publicznych ma pewien dług w stosunku do społeczeństwa.
Bo