Wpis z mikrobloga

Hej, tym razem bez tagu programowanie, żeby nie denerwować prawdziwych wypokowych programistów :D Chcę przypisać każdemu przedmiotowi salę, postanowiłem to zrobić za pomocą switch() - wydawało mi się krótsze niż if.. else if. Jest tylko jeden problem - nie działa ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Wskaże ktoś co robię źle?

http://liveweave.com/OouJnH

switch() zaczyna się od 52 linii, zmienna "lekcja" przechowuje text() aktualnie najechanego , chcę ją porównać z wartością w tabeli 'l' (z którąś musi być zgodny, bo są uzupełniane właśnie z tabeli 'l') a następnie przypisać numery sal.

Z góry dzięki za pomoc, dzięki wam mój pierwszy projekt jakoś idzie w kierunku który sobie zamierzyłem :D

#znowuniewiem #webdev #javascript #naukaprogramowania #jquery
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kot1401: Pierwszy raz mam do czynienia z jakimkolwiek językiem, dopiero zacząłem się uczyć i to mój pierwszy "projekt", więc pierwsze słyszę o 'table' :P

@EmptyBrain: Nie wiem, nie sprawdzałem, myślałem że zrobiłem (jak zwykle) jakiś banalny błąd który ktoś mi szybko wytknie i pojadę dalej z switch() :P
  • Odpowiedz
@Ginden: wytłumaczysz mi jak to działa? Bo narazie sale wpisałem 1,2,3,4 itp, ale później będą prawdziwe numery typu 8, 16, 3, 7 :P A chciałbym by "numerSali" zwracał salę z tabeli 'sale'.
  • Odpowiedz
@Vitin: Może wstaw tego switcha tam gdzie coś się dzieje :) Teraz to on jest w ogóle poza jakąkolwiek funkcją i wykonuje się tylko raz na samym początku...

No i 'table', tabela, służy przede wszystkim do przedstawiania danych, więc plan lekcji w tabeli by się sprawdził :) (a pomyśleć, że kiedyś całe strony robiło się w tabelkach XD)
  • Odpowiedz
@Vitin: Ogólnie, źle się za to zabierasz, powinieneś doczytać coś o wzorcach projektowych i programowaniu obiektowym.

Jeśli lekcje odbywają się w konkretnych salach, to powinieneś mieć połączone informacje o sali i nazwie przedmiotu.
  • Odpowiedz
@Ginden: Pierwszy język, jedyne co się o nim dowiedziałem to z codecademy (a za dużo tam nie ma i wszystko krok po kroczku tłumaczone, jak przyszło do napisania samemu czegoś to okazuje się że nic nie umiem), więc teraz robię tak, żeby po prostu działało, bo nie wiem jak jest 'prawidłowo'. Jak połączyć info o sali i nazwie przedmiotu? Ja wymyśliłem by miały te same nr indexów w swoich tabelach
  • Odpowiedz
@Ginden: wartwę abstrakcji,... dla mnie to pojęcie jest już mocno... abstrakcyjne( ͡° ͜ʖ ͡°)

Może jednak spróbuję zrobić to na około ale prostszymi metodami ;P Co do obiektów, rzeczywiście było by o wiele prościej, tylko tak jak samą koncepcję obiektów chyba rozumiem, tak zastosować tego w praktyce za bardzo nie umiem ;/ W jaki sposób wtedy po najechaniu myszką pobrać object.name? object.name.text() pewnie nie zadziała bo
  • Odpowiedz