Wpis z mikrobloga

Zamierzam przesiąść się ze swojego zasłużonego Core 2 Duo na coś o osiągach pozwalających wycisnąć z nowych gier ile się da. Obecny proc zauważalnie już spowalnia nową kartę graficzną...

Zastanawiam się nad 3 generacją Core i5 / i7. Pytanie tylko czy odczuwalna jest różnica pomiędzy tymi dwoma procesorami w grach, bo różnica w portfelu już tak. :)

#procesory #firstworldproblems
  • 8
@amarantowy: @dawidf: Dzięki! Tak właśnie myślałem, na kompie czasem obrabiałem krótkie materiały HD/FullHD ale jak obecny E6750@3,3GHz dawał radę w nieuprzykrzającym życia czasie to i i5 powinien dać radę nawet lepiej. :)

Co myślicie o i5 3570 pod 1155 i płycie od ASUS'a / MSI też za około 800zł? Do tego 16GB DDR3 i powinno chyba styknąć. ;)
@ReY1990: Mam płytę asusa i w tym i3 bo nie mialem więcej kasy i smiga mi spoko. przy modelowaniu 3c jest ok ale przy renderowaniu to męka więc będę wymianiać później na i7 tak czy inaczej. jaka grafika?
@amarantowy: GTX 560 Ti od Gigabyte. i3 dla mnie jest za słaby bo w pracy pracuję na takim i ma osiągi nawet słabsze niż mój c2d, choć jest to 2nd gen, nie wiem jak wygląda sprawa z 3rd genem. Mówią, że i3 to takie Celerony naszych czasów...
@ReY1990: troche tak jest tylko, ze jak przesiadalem sie z laptopa na desktopa i musialem calego od nowa skrecic, to przyjalem sobie jakis tam budzet, ktorego nie chcialem przekroczyc. mam wszystko ok oprocz procka ale sprzedam tego w cholere i kupie i7 pozniej. tym bardziej, ze jak zaszyfrowalem sobie dysk twardy truecryptem to caly komp zamulil wiec to jest jakas masakra.
@ReY1990: Jeżeli ktoś nazywa i3 "Celeronem naszych czasów" to jak w takim razie nazywa Celerony? Nie wiem jak wypadają starsze i3, ale aktualna generacja spisuje się całkiem nieźle. Radzę na przyszłość olać wypowiedzi tych znawców. Do gier oczywiście polecam i5, ale to już zostało wcześniej dokładnie wyjaśnione. Gdybyś chciał porównać wydajność procesorów to polecam http://pclab.pl/art50000.html
@dariot: Osobiście mam mieszane uczucia co do tych i3 bo ten, na którym operuję jest wydajniejszy i stabilniejszy od i7 3-ciej generacji, siedzącego w lapku Samsunga. Jednak wolałbym właśnie zainwestować w jakiegoś i5 z wyższej półki, którego da się troszkę podkręcić i który też da radę w nieco zaawansowanych aplikacjach typu Vegas czy PS CS5. Mój obecny proc jakoś daje ale uśmiechnę się do każdego zauważalnego upgrade'u. :)