Aktywne Wpisy

owocliczi +310
Pięść mi się zaciska widząc ten cwaniacki ryj namawiający ludzi na rzucenie pracy. Złamie życiorysy setki osób, które nie dość że się zadłuża to staną się pośmiewiskiem na tym tagu. To najbardziej toksyczny twór jaki powstał w internecie - mam nadzieję że jeszcze trochę i cały ten pseudobiznes skończy się banem na społecznościowkach a kolejne odnogi ośmiornicy ucinane stosowną ustawą.
Frajerzyzmlm to nie tylko kopalnia beki ale też walka z czystym s------------m.
Frajerzyzmlm to nie tylko kopalnia beki ale też walka z czystym s------------m.
źródło: 1000001629
Pobierz
szynall +802

Astronomiczna jesień nadchodzi wtedy, kiedy Słońce, widoczne na niebie na półkuli północnej, przekracza punkt na swojej orbicie, w którym promienie słoneczne padają na równik ziemski pod kątem 90 stopni. Słońce znajduje się w tym momencie na niebie w tzw. punkcie Wagi. Kiedy go przekracza, zaczyna słabiej oświetlać półkulę północną, a mocniej – południową. Najbardziej odczuwają to bieguny – na północnym oznacza to początek nocy polarnej, na południowym – trwającego pół roku dnia.
23 września nastąpi równonoc jesienna – dzień i noc zrównają się, a więc będą miały tę samą długość. No, prawie tę samą, bo istnieje jeszcze coś takiego jak zjawisko refrakcji, czyli ugięcia promieni słonecznych w atmosferze ziemskiej. Sprawia ono, że 23 września dzień potrwa jednak nieco dłużej niż 12 godzin (np. w Warszawie o około 9 minut i 30 sekund).
Potem noc będzie stopniowo się wydłużać, a dzień skracać – aż do 22 grudnia, kiedy to trzy minuty po północy nastąpi przesilenie zimowe i dzień na naszej półkuli zacznie stopniowo triumfować nad nocą. I tak aż do 20 marca 2015, do godziny 23:45, kiedy to nastąpi równonoc wiosenna.
##jesien #astronomia #liganauki #nauka #ciekawostki #zainteresowania
źródło: comment_UeYdKGCM8djlupEHHsO2K2VsBIbKF8tM.jpg
Pobierz@darosoldier: Dla mnie to oznacza tyle, że teraz przed nami co najmniej 7 miesięcy s---------o zimna i fatalnej pogody.