Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #xbmc #komputery #htpc

Chce postawić sobie w domu jakiś htpc, ale zależałoby mi na tym, żeby był bardzo cichy i żarł mało prądu. Z drugiej strony czasem chciałbym popykać na telewizorze w jakąś nowszą gierkę. I tu w mojej głowie zrodził się taki pomysł - główny komputer będzie w pokoju, komp będzie całkiem wydajny, natomiast w salonie będzie tylko jakiś thin-client do którego będę streamował obraz FHD. Dodatkowo fajnie byłoby gdyby do tego thin-clienta dało się podpiąć jakiego klienta torrent i dysk coby ściągał sobie w międzyczasie. Da się w ogóle coś takiego zrobić? chciałem wykorzystać do tego raspberrypi ale to badziewie jest za cienkie, nic na nim nie da się zrobić.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vokus: Raspberry się idealnie nadaje do oglądania filmów (też w fullhd), ale zapomnij o streamowaniu gier, nie ma nawet softu do tego (który by na rpi działał). Jako klient torrent się ogólnie słabo nadaje z powodu wydajności, ale ogólnie by działał. RPi tak - ale tylko do oglądania filmów.

Może po prostu bezprzewodowa klawiatura/mysz/pad i długi kabel hdmi? Jeśli chcesz sobie grać to to jedyna sensowna opcja. Chyba że HTPC
  • Odpowiedz
@grzysztof: bo wiem, właśnie dlatego zastanawiałem się nad jakimś terminalem, ale takie coś chyba też tego nie pociągnie. Mam starego kompa z core duo i gf 8600 zastanawiam się czy jego nie zdownclockować i nie dać do salonu a mocnego kompa do pokoju. Karty gigabitowe i powerline gigabitowy i powinno to jakoś działać
  • Odpowiedz