Aktywne Wpisy
njdnsjdnjs +141
Wszystkiego najlepszego dla mnie (・へ・)
źródło: dea162694f88b975dde42e7deeb95079df9ae14a5d45de7333d69b2dda14fc3c_1
Pobierz
Pandillero +1
W tym poście wymieniamy wszystkie niepopularne, nieoczywiste i być może niedoceniane składniki do #jajecznica, ja zaczynam
- kurki
- awokado
- śmietana
#jajka #jedzenie #gotujzwykopem #sniadanie
- kurki
- awokado
- śmietana
#jajka #jedzenie #gotujzwykopem #sniadanie

Tak zawsze się zastanawiam czemu jest taki pocisk po Arduino, w czym takie mini pro (u majfrienda taniej jak atmega w lokalnym sklepie) jest gorsze od czystej atmegi? Mamy gotową małej wielkości płytkę z wyjściami wszystkich pinów bardo wygodną do korzystania. Co z tego że korzystam z Arduino IDE? Bo co bo to prosty język? Chyba właśnie chodzi o to aby korzystać z różnych wynalazków aby było łatwiej. Moim zdaniem porównywanie arduino do ARMów (bo army to jedynie prawilne procki) to parodia.
JAKI JA JESTEM HARDKOR I KOZAK PROGRAMISTA I ELEKTRONIK KORZYSTAM Z ARM, ROZUMIECIE ARM A NIE JAKIEŚ TANIE ARDUINO, CO Z TEGO ŻE POTRZEBUJE TYLKO ZROBIĆ PROSTY KONTROLER DO CZUJNIKA TEMPERATURY I LCD.
Moim zdaniem to parodia wmawianie komuś żeby przesiadł się na "prawdziwe" procki jak robi swoje projekty tylko z pasji, a i tak nie wykorzystuje 50% możliwości zwykłej atmegi. Jak ktoś widzi że już mu nie wystarcza zwykły AVR to raczej zgłębi się w temat i zacznie korzystać z ARMów i nie trzeba mu wmawiać że żeby zrobić prawilnie mrugającego leda na pinie 13 ( ͡° ͜ʖ ͡°) to trzeba korzystać z ARMu.
A więc:
Nie no, sory. Ja tego nie rozumiem.
Albo - potrzebuje np. termometr, to się doktoryzuję z metodologii pomiaru temperatury, wybieram sposób pomiaru dostosowany do zakresu temperatur które chce mierzyć i spodziewanej dokładności (np dallasowy 1wire, albo termoparę + analogową obróbkę sygnału z niej itd), doktoryzuję się jak to rozgryźć by
@janek_kos: Dobrze, że dodałeś uśmieszek bo już myślałem że to na poważnie napisałeś.
@hrumque: Troszkę źle mnie zrozumiałeś, chodziło że jak ktoś chce zrobić np. napis wyświetlany na LCD to nie będzie analizował budowy biblioteki i działania jej tylko skorzysta z niej według dostarczonej dokumentacji komend. A to że ktoś
@mk87so0: yyy a gdzie się używa (poza szkołami i uczelniami) bascoma? Nie mów mi, że jest ktoś kto ręczy za swoje produkty i ma na tyle odwagi że sprzedaje np. sterowniki na Bascomie. Chociaż nie, poznałem kiedyś gościa co robił klimatyzacje na Bascomie. On sobie chwalił. ale wg. mnie to jest trochę igranie z ogniem.
Znam dwie osoby które tworzą urządzenia elektroniczne dla przemysłu w bascomie.
PS Na uczelniach nie ma bascoma, jest C.
#!$%@?ł mi sie konwerter usb>rs232 a nie samo Arduino . (sprawdzałem)
Czyli równie dobrze możemy obwiniać za to chińczyków że zrobili tandetny sprzęt albo windowsa za to że nie widzi urządzenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A teraz wtrącę swoje 3 grosze do tematu.
Tak jak sam powiedziałeś ,nikt nie używa arduino w przemyśle ale nie można też karcić laików w dziedzinie elektroniki
@mk87so0: Nie, ale robie urządzenia zabezpieczeniowe i wiem, że jakby ktoś tam wrzucił Bascoma to się wszystko wysra nim się zacznie główny main :D
@mk87so0: No to albo tacy odważni, albo takie trywialne te urządzenia. Już zbyt wiele subtelności miałem, żeby mnie ktoś przekonał do tego żebym
A od kiedy klientowi udostępnia się kod programu?
@mk87so0: Nie nie, Panowie z elektrowni zadzwonią do Ciebie jako producenta, i myśląc nad tym co się wysrało, bedziesz się zastanawiał co autor biblitek dla Bascom miał na myśli. Tylko wiesz, tak szybko bo zakłady nie mają prądu :>
No nic, nie będziemy się przegadywać. Pogratuluj kolegom odwagi, że ręczą swoim nazwiskiem za nie swoje, darmowe biblioteki (za które w zasadzie nie ręczy
@janek_kos: Dlaczego mam się zastanawiać? Albo autor będzie to poprawiał albo tworzy się dokumentacje projektu która ma jasno określić co czym jest.
Rozmawialiśmy o używaniu Bascoma, a nie używaniu darmowych bibliotek.
- gdy wchodzisz do obsługi "podprogramu" (funkcji?) - to wracasz z niej przez RETURN bascomowe, które bascom tłumaczy na RET asemblerowe.
- gdy wchodzisz do obsługi przerwania sprzętowego, wychodzisz (kończysz przerwanie i wracasz do miejsca gdzie przerwałeś program główny) również przez RETURN bascomowe, które bascom tłumaczy na RETI asemblerowe
- gdy użyjesz w przerwaniu
Arduino IDE złe? Nigdy nie instalowałem ale jak widziałem kod od Mirków z problemem to urzekł mnie swoją brzydotą i serio, nie ogarniałem kto to i jak może zrozumieć. Ale tak na prawdę, kiedy zechcą rozbudować projekt pisząc "na szybkości" coś sporego to ogarną, że brną
@mk87so0: Tak, ale jak użytkwonik robi coś zgodnie z dokumentacją a tu nic nie działą to dzwoni do Ciebie.
@mk87so0: No...czyli Ty albo Twój pracownik :D
@mk87so0: Sorry, myślałem że Bascom jest darmowy (dziwie się, że ktoś za to płaci :D).
Na prawdę,