Wpis z mikrobloga

#arduino #elektronika

Tak zawsze się zastanawiam czemu jest taki pocisk po Arduino, w czym takie mini pro (u majfrienda taniej jak atmega w lokalnym sklepie) jest gorsze od czystej atmegi? Mamy gotową małej wielkości płytkę z wyjściami wszystkich pinów bardo wygodną do korzystania. Co z tego że korzystam z Arduino IDE? Bo co bo to prosty język? Chyba właśnie chodzi o to aby korzystać z różnych wynalazków aby było łatwiej. Moim zdaniem porównywanie arduino do ARMów (bo army to jedynie prawilne procki) to parodia.

JAKI JA JESTEM HARDKOR I KOZAK PROGRAMISTA I ELEKTRONIK KORZYSTAM Z ARM, ROZUMIECIE ARM A NIE JAKIEŚ TANIE ARDUINO, CO Z TEGO ŻE POTRZEBUJE TYLKO ZROBIĆ PROSTY KONTROLER DO CZUJNIKA TEMPERATURY I LCD.

Moim zdaniem to parodia wmawianie komuś żeby przesiadł się na "prawdziwe" procki jak robi swoje projekty tylko z pasji, a i tak nie wykorzystuje 50% możliwości zwykłej atmegi. Jak ktoś widzi że już mu nie wystarcza zwykły AVR to raczej zgłębi się w temat i zacznie korzystać z ARMów i nie trzeba mu wmawiać że żeby zrobić prawilnie mrugającego leda na pinie 13 ( ͡° ͜ʖ ͡°) to trzeba korzystać z ARMu.
  • 19
@AlcoMatt: nie wiem do czego konkretnie pijesz. Ale arduino IDE (znaczy kompet softu plus biblotek gotowych rozwiązań) to taki trochę bascom - niby piszesz w C na AVR a tak na prawdę ani C się dobrze nie uczysz, ani uP się nie uczysz, bo nie poznajesz "jak to działa pod maską" tylko używasz biblioteki jakiejś i ma działać. A że w pewnym momencie zderzysz się, że dwie biblioteki ze sobą się
@hrumque: Ale mam na myśli konkretnie o to że ktoś coś robi jako hobby, jako typowy zabijacz czasu. Chodzi mi o to ze większość osób korzystających z Arduino to osoby które lubią się od czas do czasu pobawić i pogrzebać, a nie zawodowcy. Jeśli ktoś chce zrobić coś aby działało i nie potrzebuje się zagłębiać w dany temat, to po prostu to robi. Jak mu się uda i chce się tym
@AlcoMatt: Spoko. Ale już Ci tłumaczę.

A więc:

Tak zawsze się zastanawiam czemu jest taki pocisk po Arduino, w czym takie mini pro (u majfrienda taniej jak atmega w lokalnym sklepie) jest gorsze od czystej atmegi? Mamy gotową małej wielkości płytkę z wyjściami wszystkich pinów bardo wygodną do korzystania. Co z tego że korzystam z Arduino IDE? Bo co bo to prosty język? Chyba właśnie chodzi o to aby korzystać z
Przecież to tylko narzędzia. U mnie na jednej płytce mam XMega i ARMa podpięty razem do arduino i jakoś się nie pozabijały. Każdy ma swoje plusy i minusy.
@AlcoMatt:

Jeśli ktoś chce zrobić coś aby działało i nie potrzebuje się zagłębiać w dany temat, to po prostu to robi

Nie no, sory. Ja tego nie rozumiem.

Albo - potrzebuje np. termometr, to się doktoryzuję z metodologii pomiaru temperatury, wybieram sposób pomiaru dostosowany do zakresu temperatur które chce mierzyć i spodziewanej dokładności (np dallasowy 1wire, albo termoparę + analogową obróbkę sygnału z niej itd), doktoryzuję się jak to rozgryźć by
@janek_kos: W całości zgadzam się z twoim zdaniem, lecz chodzi mi konkretnie o pisanie do amatora aby zabrał się właściwie za coś profesjonalnego, a przynajmniej coś co jest dla niego głęboką wodą :)

@hrumque: Troszkę źle mnie zrozumiałeś, chodziło że jak ktoś chce zrobić np. napis wyświetlany na LCD to nie będzie analizował budowy biblioteki i działania jej tylko skorzysta z niej według dostarczonej dokumentacji komend. A to że ktoś
Dobrze, że dodałeś uśmieszek bo już myślałem że to na poważnie napisałeś.

@mk87so0: yyy a gdzie się używa (poza szkołami i uczelniami) bascoma? Nie mów mi, że jest ktoś kto ręczy za swoje produkty i ma na tyle odwagi że sprzedaje np. sterowniki na Bascomie. Chociaż nie, poznałem kiedyś gościa co robił klimatyzacje na Bascomie. On sobie chwalił. ale wg. mnie to jest trochę igranie z ogniem.
@janek_kos: Takie małe sprostowanie :

#!$%@?ł mi sie konwerter usb>rs232 a nie samo Arduino . (sprawdzałem)

Czyli równie dobrze możemy obwiniać za to chińczyków że zrobili tandetny sprzęt albo windowsa za to że nie widzi urządzenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A teraz wtrącę swoje 3 grosze do tematu.

Tak jak sam powiedziałeś ,nikt nie używa arduino w przemyśle ale nie można też karcić laików w dziedzinie elektroniki
Pracowałeś we wszystkich już firmach, że wiesz że nigdzie się nie stosuje?

@mk87so0: Nie, ale robie urządzenia zabezpieczeniowe i wiem, że jakby ktoś tam wrzucił Bascoma to się wszystko wysra nim się zacznie główny main :D

Znam dwie osoby które tworzą urządzenia elektroniczne dla przemysłu w bascomie.

@mk87so0: No to albo tacy odważni, albo takie trywialne te urządzenia. Już zbyt wiele subtelności miałem, żeby mnie ktoś przekonał do tego żebym
A od kiedy klientowi udostępnia się kod programu?

@mk87so0: Nie nie, Panowie z elektrowni zadzwonią do Ciebie jako producenta, i myśląc nad tym co się wysrało, bedziesz się zastanawiał co autor biblitek dla Bascom miał na myśli. Tylko wiesz, tak szybko bo zakłady nie mają prądu :>

No nic, nie będziemy się przegadywać. Pogratuluj kolegom odwagi, że ręczą swoim nazwiskiem za nie swoje, darmowe biblioteki (za które w zasadzie nie ręczy
bedziesz się zastanawiał co autor biblitek dla Bascom miał na myśli.

@janek_kos: Dlaczego mam się zastanawiać? Albo autor będzie to poprawiał albo tworzy się dokumentacje projektu która ma jasno określić co czym jest.

Pogratuluj kolegom odwagi, że ręczą swoim nazwiskiem za nie swoje, darmowe biblioteki (za które w zasadzie nie ręczy nikt).

Rozmawialiśmy o używaniu Bascoma, a nie używaniu darmowych bibliotek.
@mk87so0: Aby zrozumieć, jak porąbany jest bascom - prosty błąd, którego nie załatali od dobrych 5 lat:

- gdy wchodzisz do obsługi "podprogramu" (funkcji?) - to wracasz z niej przez RETURN bascomowe, które bascom tłumaczy na RET asemblerowe.

- gdy wchodzisz do obsługi przerwania sprzętowego, wychodzisz (kończysz przerwanie i wracasz do miejsca gdzie przerwałeś program główny) również przez RETURN bascomowe, które bascom tłumaczy na RETI asemblerowe

- gdy użyjesz w przerwaniu
@AlcoMatt: Ale o co chodzi? Potrzebujesz - używasz. Ja nie miałem tak prosto za to wiem więcej ale i więcej czasu straciłem na ogarnianie problemów.

Arduino IDE złe? Nigdy nie instalowałem ale jak widziałem kod od Mirków z problemem to urzekł mnie swoją brzydotą i serio, nie ogarniałem kto to i jak może zrozumieć. Ale tak na prawdę, kiedy zechcą rozbudować projekt pisząc "na szybkości" coś sporego to ogarną, że brną
albo tworzy się dokumentacje projektu która ma jasno określić co czym jest.

@mk87so0: Tak, ale jak użytkwonik robi coś zgodnie z dokumentacją a tu nic nie działą to dzwoni do Ciebie.

Albo autor będzie to poprawiał

@mk87so0: No...czyli Ty albo Twój pracownik :D

Rozmawialiśmy o używaniu Bascoma, a nie używaniu darmowych bibliotek.

@mk87so0: Sorry, myślałem że Bascom jest darmowy (dziwie się, że ktoś za to płaci :D).

Na prawdę,