Wpis z mikrobloga

@Axsoow: wiadomo :) ale ostatnio chodzi za mną chęć spróbowania 100% robusty dlatego też zakup tej kawy był przemyślany (czystej robusty w sklepie tak łatwo się nie znajdzie).
@Axsoow: Nie. Wszystko zależy od jakości kaw. 100% arabica to często kwas bez pianki i mała moc. Dodatek robusty zapewnia piankę, kofeinę i palone aromaty. Często najlepsze kawy właśnie mają mieszankę 80% + 20%.
Takie kawy nie są przewidziane do spożycia jako "parzucha z fuzlem".

Tylko macchinetta albo ekspres ciśnieniowy.

Arabica 100% nie nadaje się do picia z mlekiem. Wyłącznie do espresso albo ristretto.

Robusta łagodzi smak, daje cremę i ten specyficzny kawowy aromat. No i harmonizuje z mlekiem.

Polecam Vergnano 600 (40% Robusty). A do espresso lub solo Vergnano 900 lub 1000.