Wpis z mikrobloga

#mikroreklama #gorzkiezale #zebrajzwykopem #atencja #oswiadczenie

http://www.wykop.pl/link/2158420/wykop-efekt-mile-widziany-brak-zagrozenia-zycia-lub-zdrowia/

W odpowiedzi na wszystkie komentarze dotyczące "wolnego rynku głosów" i żebraniu o atencję na wykopie postanowiłem napisać wpis na temat całej sytuacji i przedstawić swoje argumenty dlaczego wykopowe zbieranie głosów NIE JEST oszustwem. Wołam @LDevil @ButtHurtAlert @lewozmywak @przemyslany_nick

Zacznijmy od tego, że ilość głosów i uwagi jakie otrzymałem tutaj jest ogromna. Jestem zaskoczony i miło mi, że moja prośba nie przepadła w wykopalisku jak wiele innych. Każdemu kto głosował dotychczas serdecznie dziękuję.

Teraz do rzeczy:

Mój film został wybrany przez jury jako jeden z 10 które znalazły się w drugim, finałowym etapie. Każde zgłoszenie na które można głosować w tej chwili przeszło przez recenzję sędziów i po selekcji ze wszystkich zgłoszeń trafiło pod głosowanie internautów. Drugi etap polega na tym, że autor musi zdobyć jak najwięcej głosów w plebiscycie.

Jak widać wykop efekt zadziałał i z piątego miejsca wczoraj przesunąłem się na pierwsze.

Tak jak przypuszczałem pojawiło się wiele komentarzy o rzekomym ustawianiu konkursu i oszustwie z mojej strony które polega na tym, że angażuję społeczność i wypaczam tym samym wyniki.

Zrozumcie - konkursy w internecie działające na podobnej zasadzie to nie konkursy na najlepszy film tylko na największą ilość znajomych, interakcji i promocji. To autor musi się starać o głosu ludu i nawoływać do zagłosowania jak największą ilość osób. Oto fragment z bloga zwycięzcy ubiegłorocznej edycji:

Zacząłem udzielać się na zagranicznych forach i stronach. Wrzucałem nasz filmik nawet na fanpage Justina Biebera. Efekt był całkiem satysfakcjonujący - ponad sto głosów przewagi.

(źródło: http://wygrani.dom.gratka.pl/?p=72)

Co byłoby wypaczeniem wyników wg mnie? Kupowanie głosów, korzystanie ze skryptu nabijającego ilość głosów. W innych sytuacjach (wykop efekt, facebook, spam na forach) jest to zwykła walka o głosy - wiadomo, że jeśli stawką jest 30 tysięcy złotych to uczestnicy będą się o to bić.

Moja prośba o wykop efekt to wynik tego, że od 4 lat jestem obecny na wykopie i jest to strona z której codziennie korzystam, którą znam i w podobnych sytuacjach staram się pomóc.

Co do pytania @LDevil - jeśli wygram, to nie będę czuł, że wyżebrałem zwycięstwo, tylko najskuteczniej wypromowałem swój film i pomogła mi w tym społeczność wykopów.

Pomijam już fakt, że nie odstaje znacząco od liczby głosów innych uczestników. Komentarze na temat wysługiwania się innymi można podpiąć pod każdego innego uczestnika - myślicie, że bez promocji inni zdobyliby taką liczbę głosów? Czy to, że jeden film ma 35 głosów a inny 3500 to znaczy, że ten drugi jest 1000 razy lepszy?

Pomyślcie nad tym, naprawdę czasem warto spojrzeć na sprawę szerzej i zaakceptować to, że w takich konkursach każdy stara się jak może.

Zarzuty o moim cebulackim zachowaniu pozostawiam bez komentarza. Każdy ma prawo mieć o mnie własną opinię - ja zaznaczę tylko, że w ani jednym komentarzu nie zwróciłem się wrogo do zakopów/głosowania na innych czy właśnie zarzutów o moje cebulactwo.

Pozdrawiam i miłego dnia mireczki.
  • 33
@Zdzislaw1: czyli uważasz, że prawie 4 tysiące osób które głosowało na drugie miejsce (na tę chwilę) to wszystko znajomi tego uczestnika?

Wygrana w takich konkursach polega na wytworzeniu ruchu, zainteresowania i chęci pomocy a nie (nie tylko) na rozsyłaniu wiadomości do znajomych.

@NieznanyAleAmbitny konkurs kończy się 16 września
@ButtHurtAlert: przykro mi, że moje argumenty Cię nie przekonały, przytoczyłem nawet fragment bloga zwycięzcy ubiegłorocznej odsłony konkursu w którym jest napisane od czego zależy wygrana.

Moja mała "wygrana" w pierwszym etapie (ocena jury) zależała od jakości pracy. Teraz zostaje niestety takie właśnie głosowanie które NIGDY nie będzie oceniało faktycznej jakości pracy a zdolność do jej zareklamowania/promowania.
przykro mi, że moje argumenty Cię nie przekonały, przytoczyłem nawet fragment bloga zwycięzcy ubiegłorocznej odsłony konkursu w którym jest napisane od czego zależy wygrana.

@macq2309: Pewnie w ogóle nie przeczytał, inaczej by takich bzdur nie wypisywał.
@macq2309: jak napisałem w znalezisku - #!$%@? mnie takie społeczniaki które zgłaszają do organizatorów twoją prośbę.

ALE

Przykro mi, nie zagłosuję na Ciebie bo inne zgłoszenia są po prostu lepsze. Jednakże powodzenia :)
@tytanowy-janusz: Mam wywalone kompletnie na jakieś żale mirka że oszukuje i jest to piętnowane przez garstkę osób. Chce to niech sobie oszukuje ale niech liczy się z tym że niektórym nie podoba się cebulacka mentalność.

@SimonTheSaint:

Czyli jestem społeczniakiem bo nie cierpię oszustw? Fajnie, miło mi poznać twoją logikę.
@ButtHurtAlert:

niech liczy się z tym że niektórym nie podoba się cebulacka mentalność.

Powiedział ktoś kto mailowo zgłosił fakt zbierania głosów na wykopie.

Jakkolwiek się to skończy, mam nadzieję, że policzone będą sprawiedliwie zdobyte głosy - te które mam dzięki wykopowi są jak najbardziej uczciwe.
@Santeria: xDDD

Ludzie, wy rozrzucacie "cebulactwem" "januszami" itd, nie znając nawet znaczenia tych słów.

Mam #!$%@? na to czy on wygra ten konkurs - ja mam wystarczająco dużo kasy, mam gdzie mieszkać w wawie. Po prostu nie cierpię myślenia które wbito wam za komuny - że trzeba być cwaniakiem, oszukiwać, to wtedy będzie się miało dużo kasy.

Ja to po prostu wyniosłem z domu i nie cierpię gdy ktoś chce wygrać
@ButtHurtAlert: Ty jesteś kompletnie głuchy na argumenty przemawiające za tym, że to nie jest naciągany sposób czy oszustwo.

A do garnków i soli tego nie porównuj bo garnki to żerowanie na naiwności a sól to uzyskiwanie korzyści majątkowej przy możliwym narażeniu cudzego zdrowia.
@ButtHurtAlert: i jednocześnie nie tylko, że nie pomagasz to jeszcze próbujesz szkodzić innym. Altruistą to ty nie jesteś, albo tu nawet nie chodzi o altruizm a o zwykłą naturalną pomoc istniejącą w danej grupie społecznej. Od początku wykopu przez główną przetoczyło się masę takich plebiscytów (z tego co pamiętam to dzięki temu mamy polskie miasta w monopoly). Nikt tu nikogo nie naciąga, po prostu prosi nas o pomoc.
@Santeria: A ja mu tej pomocy nie mam zamiaru dać. Jak się gra w Oszusta to trzeba wiedzieć że ktoś może sprawdzić.

@macq2309: Ale dla mnie oszustwem jest zdobywanie w taki sposób głosów.

Ja swoje napisałem, chcecie to sobie oszukujcie, macie straszny ból dupy bo wysłałem meila, skoro jesteście czyści i uważacie że to w 100% legalny sposób zdobywania głosów, nie powinniście się bać że ktoś wyśle meila.
@publiczny2010:

Świetny komentarz innego użytkownika ktory to podsumowuje

"Skąd ten ból dupy o oszukiwanie? Żeby zagłosować w tym konkursie trzeba o nim wiedzieć, żeby o nim wiedzieć trzeba trafić na informacje o nim, żeby trafić na informację o nim ktoś musi tą informację wstawić. Wszyscy inni finaliści na pewno spamują facebooku i inne twittery, bo JEDYNY sposób zbierania głosów w tego typu konkursach. Ten konkurs nie ma na celu wybrać najlepszej
@ButtHurtAlert: ja #!$%@? jak grochem o sciane. Na pewno inni, ktorzy maja glosow ponad 1000 maja je od przypadkowych osob. Szczegolnie, ze ten konkurs tak na dobra sprawe, to nawet na ich glownej stronie nie jest reklamowany.

@macq2309: nie tlumacz mu juz, bo widac, ze gosc nawet nie chce sluchac argumentow, tylko ciagle #!$%@? swoje.
Ten konkurs nie ma na celu wybrać najlepszej pracy tylko rozreklamować stronę gratka.pl" >

gdyby tak było wiec po co ten film?

Znam stronę gratka jak 90% ludzi na wykopie.

A gdyby nie znał to po tej promocji pomyślał bym, ze zajmuje się konkursami, a nie deweloper ką.

Uczciwie było by wtedy gdyby każdy wykopek obejrzał wszystkie i zagłosował na najlepszy, nie wiedząc który jest twój i do takiej idei trzeba by
@publiczny2010: zadbałem o to aby w znalezisku znalazł się link do całego konkursu a więc wszystkich zgłoszeń.

Oczywiscie można mowić, że nie tędy droga ale zawsze znajdzie się osoba ktora to wykorzysta.

W momencie dodawania znaleziska byłem na 6 miejscu i miałem 312 głosów, moje znalezisko zawierało prośbę o głosowanie na mnie ale w komentarzach sam odpowiadałem, że kazdy głosuje na swojego faworyta i nie mam z tym problemu jeśli film
@przemyslany_nick: specjalnie dla Ciebie tl;dr, żebyś się nie przemęczał ( ͡° ͜ʖ ͡°)-

Konkurs na NAJLEPSZY film był w pierwszym etapie przez który przeszedłem decyzją jurorów

Drugi etap to głosowanie w którym liczy się sprawność w nakłanianiu ludzi do głosowania na siebie, o czym świadczy nawet wpis z bloga zeszłorocznego zwycięzcy. Znalezisko nie wypacza w żadnym stopniu wyników głosowania.