Wpis z mikrobloga

Mirki, Mirkówny z #arduino kolejny zestaw dotarł dzisiaj na moje biurko.

HC-SR501 - czujniki PIR/ruchu.

Zanabyte drogą umowy kupna via Ebay.

Całość, sztuk 10, za 12.95$.

Kupione 14.08.

Będą służyć w celu ochrony kawalerki z czasów Gierka i odstraszaniu #!$%@? gołębi z balkonu :)

Dotarły również 3W LED COB Super Bright (ledy kupione po 0.96$ za sztukę), ale zdjęć nie zrobiłem (wygooglujecie :)).

Zajebiste są, 5 równolegle daje nieprzyzwoicie jasne światło :) W planach mam ogarnąć 10 sztuk w kibelku :)

Mam tylko problem, jak je (10 sztuk) podłączyć równolegle (zawołam #elektronika) i nie spalić chaty. Pięć połączonych równolegle, na dość grubych przewodach (nie pamiętam ile AWG), powoduje dość dużą temperaturę przewodów na końcowym, przed piątym LEDem, odcinku :(

O temperaturze radiatorów tych LEDów nie wspomnę, ale to dość prosto ogarnąć.
D.....r - Mirki, Mirkówny z #arduino kolejny zestaw dotarł dzisiaj na moje biurko.

H...

źródło: comment_VxaKMwrwbSWUADdsSsNsRB4CwzV8kkAF.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
@Analityk: Ledy mam w odległości ~4-5cm i takie są odcinki przewodów 16AWG. Pierwsze testy miałem na 3 połączonych ledach, całość mac 25-30cm (nie mam teraz jak zmierzyć odległości bo ledy leżą w pracy). Teraz całość nie przekracza 50-60cm. Zastanawia mnie fakt grzania tylko ostatniego odcinka, czy to dla trzech ledów, czy dla pięciu.
  • Odpowiedz