Wpis z mikrobloga

#knp #korwin #program

Przeczytałem właśnie program wyborczy Kongresu Nowej Prawicy. Przyznam, że trochę śmiechłem. Po pierwsze co taki krótki? Po drugie, jest jakieś miejsce w którym jest napisane skąd znajdą się pieniądze na poszczególne pomysły? Jakieś wyliczenia? Dużo haseł i nic więcej. Niektóre dosyć śmieszne. Np.

"Oddamy ludziom pieniądze, które płacą dotąd pod przymusem na służbę zdrowia i umożliwimy każdemu dostęp do lecznictwa prywatnego"

Rozumiem, że to jest pomysł na uleczenie służby zdrowia?

A jak ktoś płaci składkę zdrowotną od minimalnej krajowej co jest kwotą 130,47 zł. To rozumiem, że ma umierać jak dostanie ataku wyrostka robaczkowego?

Zwiększymy o połowę wydatki na wojsko, policję i służby specjalne. Dotyczy to zarówno żołdu, jak i wydatków na sprzęt i szkolenie.

Przeprasza, a skąd KNP przewiduje na to środków? Są jakieś wyliczenia?
  • 37
@Maver87: Juz ja napisze zanim sie bojowka zbiegnie:

- Ile ci placa za wpis?

- Ty lewaku.

- Widac, ze nie masz pojecia o niczym

- Twoj Tusk niszczy Polske!

:)

A tak serio to:

Oddamy ludziom pieniądze, które płacą dotąd pod przymusem na służbę zdrowia i umożliwimy każdemu dostęp do lecznictwa prywatnego

Jezeli to jest cytat, to jak dla mnie "zapewnienie kazdemu dostepu do lecznictwa prywatnie" = "publiczna sluzba zdrowia"
uz ja napisze zanim sie bojowka zbiegnie:

@miki4ever: zapomniałeś o:

@Maver87 ty zasrany urzędasie, to przez Ciebie same problemy. Siedzisz na dupie i nic nie robisz, a powinieneś nam dziękować, bo płacimy na twoją wypłatę. Wracaj do swoich lewackich propagandzistów z PO/PiS/PSL/SLD/PZPR/NSDAP/PPS/PPR. A za Hitlera-socjalisty też autostrady budowano!
@erbo: Czyli podsumowujac, KNP moze sobie dawac obietnice bez pokrycia i nie musza zadnych wyliczen podawac:)

Genialna logika, teraz moje pytanie, czym to sie rozni od innych partii?
@miki4ever: tym, że programy innych partii są względnie podobne. Poza tym, każda partia sejmowa już rządziła (oprócz sypiącego się TR; SP i PR idą z PiS), więc wyborcy przetestowali już ich obietnice.

Żaden człowiek na świecie nie może dać gwarancji na swoje słowa.
@erbo: Pomijam juz program wyborczy. Zaden ekspert w ekonomii nie byl w stanie takiego programu zatwierdzic, sam KNP nie jest w stanie tego zrobic, dla mnie to jest zart.

@NieRozumiemIronii: Ale tu sa obietnice kompletnie nierealne, co kazdy kto mial stycznosc z ekonomia to potwierdzi. Wyliczenie jest juz jakims dowodem, na ta chwile musialbym uwierzyc, bo "oni jeszcze nie rzadzili". To ja juz wole partie, ktora rzadzila i dala jako
@Maver87: Tzn. mi osobiscie program KNP by pasowal, sporo bym przy tym zyskal(na czele z tania sila robocza), natomiast nigdy nie moglem zrozumiec, ze KNP popieraja wlasnie nie najbogatsi(albo chociaz przedsiebiorcy) tylko glownie bezrobotni.
@miki4ever: ekonomista Rybiński propsował "program", więc nie masz racji.

Wyliczenia długofalowe by mnie nie przekonały, bo wyliczyć sobie można wszystko (liczby kłamią), co najwyżej włodarze partii mogliby zlecić jakiemuś CASowi aby rozpisali roczny budżet + przygotowali jakiś początkowy pakiet deregulacyjny, co byłoby ciekawe, bowiem pokazywałoby co jest priorytetem partii.

KNP popieraja wlasnie nie najbogatsi(albo chociaz przedsiebiorcy) tylko glownie bezrobotni.

Pierwsze miejsce studenci, czyli głównie przyszli emigranci i ludzie mający średnio lepszą
@NieRozumiemIronii: Mnie wyliczenia by przekonaly, zawsze wole miec jakis dowod, brak czegos takiego wzbudza we mnie zbyt duze podejrzenia.

Co do bezrobotnych, to akurat patrze tylko z mojej perspektywy, widzac kogo popieraja moi znajomi, wiec jak sa inne wyliczenia to pewnie masz racje. Natomiast znam 3 osoby, ktore sa zapisane do KNP, faktycznie wszyscy studenci, jeden magister, sami bezrobotni.

@erbo: "nie, to moja racja jest najprawdziwsza!"
@NieRozumiemIronii: Powiem tak. Mam kolegę, który KNP pełną gębą, ale co do czego to pierwszy stał w kolejce w dziekanacie z podaniem o stypendium socjalne. Przecież jedno przeczy drugiemu, ale KNP takie super... Ludzie nie wiedzą co robią, bo jakby dostali te 130,47 i przyszłoby zęba zaleczyć i nie daj boże w tym samym zapalenie wyrostka to są bankrutami. Czy ludzie tego nie widzą?