Wpis z mikrobloga

@rafkit: patrząc na przepisy w necie ludzie robią też na wodzie (proporcje kasza/woda takie same), chociaż ja nigdy w ten sposób nie robiłam, polecam mleko :D
@rafkit:

1.Wlewasz mleko do garnuszka

2.Dodajesz kilka łyżek cukru (ja daje 2-3)

3.Gotujesz mleko

4.Jak widzisz że już się dobrze zagrzało i będzie zaraz kipieć dosypujesz równomiernie kaszki, cały czas mieszając.

5.Przestań dosypywać kiedy poczujesz opór.

Wyczuwasz moment w którym trzeba zgasić ogień, zbyt gęsta/wodnista kaszka jest nie dobra. Trzeba znaleźć złoty środek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@rafkit: Soki i inne dodaje zazwyczaj po zrobieniu wszystkiego. Mieszasz wszystko albo po prostu polewasz wierzch. Jeśli chodzi o kakao to dodaje go po łyżkach z cukrem. Wychodzi wtedy czekoladowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ja dodaję do mleka pół łyżeczki cukru i trochę soli, żeby podbić smak, potem kilka łyżek manny i gotujesz. nie dawaj kaszy zbyt dużo, bo będzie za gęste. jak już się chwilę popyrka, przelej na talerz i ostudź. smacznego.