Wpis z mikrobloga

udzieli mi ktoś kilku dobrych rad odnośnie diety na redukcję? Nie mam tu na myśli haseł typu mniej #!$%@?, nie jedz fastfudów itd tylko jakie produkty powinny być podstawą tej diety, czego zdecydowanie unikać, czy warto bawić się w jakiś lowcarb itp.

Dodam, że moja aktywność fizyczna to różnego rodzaju cardio, żadnych ćwiczeń siłowych.

#mikrokoksy #dieta #kiciochpyta
  • 37
Wylicz sobie ile kalorii potrzebujesz>odejmij od tego z 300kcal>ułóż dietę z 2g białka na kg masy ciała, 1g t kg/mc i reszte zapotrzebowania kcal z węgli>unikaj węgli prostych, tłuszczy nasyconych>jedz ryż, chleb i makarony razowe, owsiane, kuraka, indyka, jaja, twaróg, ryby (łosoś, dorszowate, czasem tuńczyk), oliwe z oliwek, olej rzepakowy, orzechy, migdały.
@Puccini: nie jedz owoców na kolację. Jedz produkty przyspieszające metabolizm, pikantne. Jak jesz owoce, to te niskokaloryczne, unikaj bananów. Standardowo-jedz najpóźniej 3 godziny przed snem. Żadnych tłustych potraw, najlepiej większość gotowana na parze.
@yoreciv: po bieganiu muszę sobie zaserwować koktail z banana, jogurtu naturalnego i mleka, nie ma innej opcji;p

@MG66: 2g białka na kg to nie za dużo?

@lamiesobie: dzięki za link:) na razie moim celem jest zrzucenie zbędnego balastu (3-4kg) więc zbilansowana powinna być okej
@yoreciv: Ja spotkałem się z dietetykiem który zalecał klientom nie jesc po godzinie 18. No niestety to ten przypadek starej 'wiedzy' co trenerzy na silce którzy zabraniają robić pełne przysiady bo niszczą kolana :P
@Puccini nie za dużo jeśli chcesz zabezpieczyć mięśnie przed katabolizmem, czyli zrzucać w większości szmalec.

A i nie wliczaj białka pochodzenia roślinnego ze względu na gównianą jakość, słaby aminogram.
#broscience ma się dobrze. @Puccini: skrócona wersja - obliczasz sobie zapotrzebowanie kaloryczne. Nie wiesz jak? łap http://fitlab.republika.pl/kalk_kal.rar - mniej-więcej zgadza się z obliczeniami ręcznymi. Co dalej? Żresz po prostu mniej, niż pokazuje wynik.

Co żreć? Nieprzetworzoną żywność, dużo mięsa, warzyw.

To jest podstawa podstaw. 1kg tłuszczu to circa 8000kcal.

A odpowiedź dłuższa wymagałaby głębszej analizy tego co, jak i kiedy żarłeś dotychczas, ile i jak ćwiczysz, jakie masz preferencje dotyczące posiłków.
@yoreciv: @zgaS: hehehe. przypomniało mi się jak kiedyś poszedłem zobaczyć co taka pani dietetyk mi powie mądrego. Jak dowiedziała się ile szamię białka to zrobiła wielkie oczy i byłą zdziwiona tym, że w ogóle jeszcze żyję. Nigdy więcej.
@Puccini:

- możesz jeść owoce

- możesz jeść wieczorem

- powinieneś jeść węglowodany

1. mierzysz się o ważysz

2. liczysz zapotrzebowanie kaloryczne

3. od zapotrzebowania odejmujesz 300 kalorii i tyle dziennie zjadasz

4. białko 1.5-2.0g, tłuszcze 30% zapotrzebowania kalorycznego, resztę dostarczasz z węgli.

5. pomiary i waga co tydzień i ewentualne korekty ilości kalorii.
@sulkov: Zredukuje, oczywiście, że zredukuje. Mnie waga spada, a nie głodzę się. A w ketozę nie wchodziłem, wolę jednak trzymać węgle na poziomie ok. 60-70% g.
@sulkov: tak jak pisałem, aktywność to głównie bieganie zazwyczaj x4 w tygodniu, czasem zrobię kilka serii pompek wszelakich (kalistenika motzno). Jak w takim razie to ma wyglądać w dni treningowe? Przyjąć jakieś +500kcal czy jak?