Aktywne Wpisy

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Myślałem że to jakaś mityczna Walaszkowa kraina bo bekowo brzmi, a to naprawdę istnieje hej. xD
#kapitanbomba
#kapitanbomba
źródło: f7a0a54c92471ac4480e727e4ccf93df_XL
Pobierz

Szanowne i mądre mirki ( ͡° ͜ʖ ͡°) ponieważ na kryptografii nietrudno się znać lepiej ode mnie to zapytam zanim zrobię głębszy researech w sieci i stocku. Mam MySQL'a, ale Enterprise, jednocześnie obsługuje ok 5k połączeń wysyłających średnio 20 DML'i per minuta na połączenie (sumarycznie mocno obciążony serwer). 99% połączeń jest na jednym userze (jak się domyślacie jakaś appka działa). Teraz trzeba zrobić tak, żeby połączenie zaszyfrować, czyli w konfiguracji bazy włączamy SSL, podajemy ścieżkę do CA, certyfikatu i klucza. I tu pojawiają się moje pytania:
1) jak do kont użytkowników przypisać certyfikat, którym będą się posługiwać, czy to nie tak działa?
2) czy połączenie szyfrowane może być tylko na jednym userze - właśnie tym aplikacyjnym, a reszta użytkowników będzie nieszyfrowana?
3) jak mocno szyfrowanie obciąża komputer kliencki (appka desktopowa), sieć i serwer?
4) czy konfiguracja replikacji wygląda tak samo jak w przypadku połączeń nieszyfrowanych?
5) czy można przeprowadzić ów operację stosunkowo bezpiecznie na bazie produkcyjnej?
MySQL ma calkiem neizla dokumentacje - sprawdzales..?
MySQL enables encryption on a per-connection basis. You can choose an unencrypted connection or a secure encrypted SSL connection according the requirements of individual applications.
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.6/en/ssl-connections.html
1) nie pamiętam, czy można popodpinać kilka cert do jednej bazy, ale na pewno w którejś tabeli w ustawieniach usera wskazuje się metodę autoryzacji,
2) na 97% może tak