Wpis z mikrobloga

Dlaczego czujecie sie dumni z bycia Polakami?

To nie jest troll, pytam serio. Po prostu moje podejscie do zycia nie pozwala mi sie cieszyc i byc dumnym z czegos co zostalo mi z gory narzucone. Zastanawia mnie skad u was przywiązanie do tego kraju, ktory np. mi, nigdy nic nie dal.

#4konserwy #neuropa #patriotyzm
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tywin_Lannister: No, może dlatego ze urodziła Cię osoba mieszkająca w danym kraju, często ona lub jej rodzina, przodkowie oddawali życie za ojczyznę, za historię, za nasze społeczeństwo, kulturę, walczyli o to byś Ty mógł się urodzić w takim a nie innym kraju. Ty nie wybrałeś gdzie się urodzisz. To Twoi rodzice/dziadkowie mogli zdecydować się by Ciebie/rodziców urodzić w tym kraju a nie innym, bo sobie to wywalczyli. Czy trzeba być
  • Odpowiedz
@Tywin_Lannister: ja się nie czuję patriotką w kwestii Polski, ale czuję się związana ze swoim miastem. tu się urodziłam i tu od zawsze mieszkam, to jest mój dom. zawsze będę miała sentyment do tego miejsca. ale cóż, gdybym urodziła się w Krakowie, to pewnie to samo bym czuła do Krakowa :)
  • Odpowiedz
Ale nadal można być dumnym z części jego historii, a wstydzić się za inną.

@Pantokrator: i to jest właśnie największa utopia w myśleniu polskich patriotów - ciągłe branie pod uwagę historii. Zainteresujcie się teraźniejszością, za którą można się tylko i wyłącznie wstydzić. Historia jest cholernie mało istotna.

@SScherzo: Nie dziwię się. Warszawa wyróżnia się nieco na plus względem reszty tego kraju.
  • Odpowiedz
@Tywin_Lannister: być może. ja jednak nie porównuję z innymi miastami, bo nie miałam okazji mieszkać gdzie indziej. nawet w niewielu byłam w ogóle. nie byłam nigdy we Wrocławiu na przykład, w Poznaniu, w Łodzi, w Białymstoku... głównie bywałam w nadmorskich miastach i raz w Krakowie, więc nie chcę oceniać. Warszawa jednak zawsze będzie moim domem i jakoś mnie trochę boli, kiedy ktoś wypowiada się negatywnie o jej mieszkańcach albo o
  • Odpowiedz
@Tywin_Lannister: Historia jest mało istotna!? To ONA definiuje WSZYSTKO, mentalność ludzi, nasza kulturę, społeczeństwo, umiejętności, wiedzę, inteligencje, gospodarkę itd itd itd itd.

Nie wolno patrzeć na teraźniejszość bez znajomości historii. Nie można przewidzieć przyszłości bez znajomości historii. Nie możesz tyłka podetrzeć poprawnie bez znajomości historii i czemu podcierasz tak a nie inaczej, lub czemu w ogóle masz możliwość podcierania tyłka.

Skąd się biorą tak wielcy ignoranci jak Ty? A to
  • Odpowiedz
@Tywin_Lannister: Ja bym powiedział, że jest to sprawa po pierwsze uczuć czyli czegoś o czym nie ma sensu dyskutować a po drugie sprawa rozsądku. Mówiąc krótko, Polska nikomu poza Polakami nie jest potrzebna a pozycja każdego Polaka będzie lepsza jeżeli będzie wspierał swój kraj. Ja może nie czuję jakiejś specjalnej dumy ale chciałbym żeby Polska była potęgą militarną, polityczną, kulturalną i uj wie jeszcze jaką. Chciałbym żeby to Niemcy i
  • Odpowiedz
@Pantokrator: #!$%@?ć historię. Niemcy przegrali dwie wojny światowe i są niepodważalnymi autorami bestialskich mordów i prześladowań, ale przez to, że nie siedzą 24/7 opłakując i wznosząc na piedestały jakieś mało istotne wydarzenia, które miały miejsce 500 lat temu, tylko działają, teraz są 4 gospodarką świata. Dokonali czegoś, z czego faktycznie można by było być dumnym. Porównaj społeczeństwo polskie, do niemieckiego - ciężko nie zauważyć różnicy.
  • Odpowiedz