Wpis z mikrobloga

#programowanie #php

Cześć mireczki, potrzebuję pomocy bo siedzę już chwilkę nad tym a "solucjów" w necie brak (tzn. są ale nie takie jak są mi potrzebne). Otóż mam zmienną w której mam np.

* List 1

* List 2

* List 3

Chce wyrażeniem regularnym wydobyć tylko 2 pierwsze - (i ich kontent też). Jak mogę to zrobić? "
(.*)<\/ul>" zwraca mi wszystkie * a to nie o to mi chodzi. Będę wdzięczny za pomoc! :)
  • 22
@Rst00: dobrym pomysłem byłoby tu po prostu osobne definiowanie "zajawki" i osobne treści - dwie kolumny w bazie, a przy dużych rozmiarach treści nawet osobne tabele - inaczej wczytujesz mnóstwo zbędnych danych (cały wpis wyciągasz z bazy do pamięci, żeby potem regexpem obciąć dużą część).

jeśli chcesz żeby zawsze zajawka to był początek właściwej treści, możesz to generować przy zapisie zamiast przy wyświetlaniu - weź pod uwagę jak często zapisujesz (raz
@kao3991: No właśnie wziąłem to pod uwagę i wg. mnie byłoby to nieopłacalne. Musiałbym tworzyć dodatkowe pole w formularzu edycji, dodawać nową kolumnę itd. a treść na dobrą sprawę będzie wrzucona raz i najprawdopodobniej zapomniana na pewnie kilka miesięcy. Dużego ruchu się nie spodziewam. Może 30 UU dziennie więc to zerowe obciążenie. Ot, zwykła stronka "firmowa" z wylistowanymi usługami i danymi kontaktowymi.