Mam dwie tabele SQL(tab1, tab2). Jak zrobić żeby wyświetlało w DataGridView tab1 z dodatkową kolumną, która znajduje się w tab2. Dla zobrazowania uznajmy, że w tab1 jest np. 'id', 'imię', 'nazwisko' a w tab2 jest 'id' osób z tab1 i np. jakieś kwoty pieniędzy. Chcę żeby wyświetlała się lista osób z sumą pieniędzy z tab2 dla danego 'id'. Czy to się da jakoś w jednym zapytaniu zrobić? Ja próbowałem wyświetlić tab1 i dodać niepowiązaną kolumnę i w pętli dodać te wartości ale wychodzi że jest poza indeksem tak jakby nie widziało tej nowej kolumny, można jedynie ją uzupełniać "z palca".
@ihwar: Dzięki po raz kolejny :) Widzę, że mocno w tym siedzisz skoro skomplikowane zapytanie (przynajmniej wg mnie) napisałeś "z palca" niemalże bez błędu. Muszę siąść nad SQL bo coraz częściej mi się przydaje..
Połowa mojej roboty to analizy w sql (chociaż teraz trochę mniej i już przerzuciłem się na LINQ w LinqPad, dużo dużo wygodniej się pisze) a druga połowa to pisanie interfejsów w c# (winforms, asp) do baz danych :p
@ihwar: Czyli na tę chwilę robimy to samo, ja jestem takim 'ogólnym informatykiem', czasami tak jak teraz piszę programy okienkowe dla różnych działów u mnie w firmie w visualu c#, zastanawiam się właśnie nad linq bo wszyscy zachwalają.. :)
no ja polecam, pisze się dużo szybciej, ma większe możliwości i jest czytelniejszy, odkąd musiałem zrobić w mvc3 projekt stosuje już tylko linq i model wyciągania danych z mvc nawet w okienkowych aplikacjach, na początku może być trochę oszałamiający ale to tylko wrażenie,
#programowanie #csharp #visualstudio #sql #pytaniedoeksperta
na parę sposobów można, np subquery
SELECT
Połowa mojej roboty to analizy w sql (chociaż teraz trochę mniej i już przerzuciłem się na LINQ w LinqPad, dużo dużo wygodniej się pisze) a druga połowa to pisanie interfejsów w c# (winforms, asp) do baz danych :p
no ja polecam, pisze się dużo szybciej, ma większe możliwości i jest czytelniejszy, odkąd musiałem zrobić w mvc3 projekt stosuje już tylko linq i model wyciągania danych z mvc nawet w okienkowych aplikacjach, na początku może być trochę oszałamiający ale to tylko wrażenie,
np w linku
mając już takie zapytanie w linku można z nim robić inne fajne rzeczy, np lambda