Wpis z mikrobloga

Wykańczam mieszkanie, w łazience wystaje mi ze ściany kabel uziemiający przeznaczony najprawdopodobniej na podpięcie do żeliwnej wanny. Kupiłem akrylową. Ciąć ten kabel przy ścianie czy doczepić do czegoś innego, w zasadzie nie mam do czego go doczepić

#elektryk #elektryka #lazienka #uziemienie #kabel
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ratll: Nie doczepiaj, jak nie trzeba. Połączenie wyrównawcze nie musi być podłączone jak nie ma gdzie. Nic nie tnij, schowaj po prosu.
  • Odpowiedz
@Ratll: Do metalowych elementów łazienki. Jeśli takowych nie masz to przewód zaizoluj i ukryj. Utniesz to jak będziesz chciał metalową wanną (raczej robi się je stalowe niźli żeliwne) to będzie kłopot.
  • Odpowiedz
@Patryk: i tak będzie za płytkami więc chyba przytnę, zakleję i oleję, jak będę chciał w przyszłości uziemiać to mogę z gniazdka przewód wyciągnąć chyba czyż nie?
  • Odpowiedz
@Ratll: teoretycznie nie powinno się ciągnąć kabla z gniazdka, ale w praktyce i tak jeden ch.Ewentualnie zrób tak, by łatwo było się dostać do kabla
  • Odpowiedz
@Mhrok Mam pytanie. Mam dwie łazienki. W pierwszej nie mam w ogóle uziemienia w drugiej mam pod wannę pociągnięte jak na obrazku. Wanny innej niż akrylowa raczej nie planuję, prysznice bez brodzika, a jak już to też akrylowe. Potrzebne mi w ogóle to uziemienie w łazience nr 2? Dorobić w łazience nr 1 czy raczej mi się w ogóle nie przyda, wanna i tak się nie zmieści. Dziękuję za pomoc.
kthxb - @Mhrok Mam pytanie. Mam dwie łazienki. W pierwszej nie mam w ogóle uziemienia...

źródło: comment_YNAF7rn1rE4uYgxIpjg7Dq8uyjyU2eH6.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz