Aktywne Wpisy
bibi__ +314
Jako iż jestem już posiadaczką afly, szczęśliwa czy nie to się okaże za jakiś czas XD to chcę się pochwalić moją kobyłką (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
Megasuper +719
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Kiedyś była mowa że KNP jest za tradycyjnym modelem rodziny, że mężczyzna ma tyle zarabiać żeby żona nie musiała pracować - ten argument też był używany przy różnych dyskusjach w związku z tym że kobiety zarabiają mniej (moje zdanie nie jest tu istotne), jednocześnie też była mowa o tym że zasiłki są złe, że rozleniwiają ludzi itd itp (i tu też moje zdanie nie istotne), dołączmy do tego prywatną opiekę medyczną, prywatne szkolnictwo itd.
Co zaproponujecie matkom z dziećmi kiedy ojciec zginie od wypadku/choroby - nie z winy konkretnego człowieka którego można obciążyć finansową odpowiedzialnością za pozbawienie rodziny źródła utrzymania?
Czy zrobilibyście wyjątek i dali takiej rodzinie zasiłek (po to żeby niedoświadczona matka mogła jakoś wejść na rynek pracy np), czy liczylibyście tylko na prywatnych darczyńców/fundacje itd?
Aczkolwiek podkreślam, że mogę tą prawicową ideologię źle rozumieć, bo to nie moja działka.
Mnie bardziej interesuje co na ten temat sądzą ludzie którzy chcą głosować na taką partię niż konkretne stanowisko partii w takim temacie
skoro pisałem też o prywatnym szkolnictwie to zakładam że nie ma dorosłych dzieci :)
w pomoc sąsiedzką nie wierzę, przynajmniej nie w dużych miastach, ludzie nie wiedzą jak się nawet nazywają sąsiedzi a co dopiero prosić o pomoc
znajomi myślę że są zawarci w darczyńcach o których wspomniałem :)
czyli jednym słowem odpowiedź numer 2?
Swoją drogą osobiście nie rozumiem dlaczego kobiety wolą zostać w domu i opiekować się dziećmi zamiast być aktywnym zawodowo - wypadki w końcu chodzą po ludziach, ile mężczyzn umiera na zawał rocznie, dobrze jest mieć plan awaryjny który nie zakłada o proszenie ludzi o pomoc
Ale generalizujesz do absurdu, są sąsiedzi którzy się znają.
A jak kobieta faktycznie przez całe swoje życie nie znalazła żadnych innych znajomych poza mężem który ją utrzymywał i nie może iść do żadnej pracy bo ma 2 lewe ręce, to wtedy można jej dać jedynie rade Cimoszewicza :)
@ihwar: A wolą?
no ale ja o takie osoby pytam właśnie, nie oceniam ani nie krytykuje samego stanowiska, po prostu chciałem się dowiedzieć jakie jest
rozumiem, czyli też odpowiedź numer 2 tylko z ektremalnymi przypadkami - kumam że nie wszystkie warianty da się przewidzieć i niektóre przypadki trzeba rozpatrywać osobno
niektóre wolą, JKM też niejako zachęca do tego używając argumentu "chcemy zlikwidować podatek żebyście nie musiały pracować" - likwidacja podatku rozumiem, ale wyjasnienia nie :)
nie, chodziło mi tylko o odpowiedź na to pytanie, nie konstruowałem go w ten sposób po to żeby dojść do takich wniosków (bo same się nasuwają) - po prostu jestem ciekaw odpowiedzi
myślę że to raczej chodziło o chwytliwe hasło które przemówi do ludzi, trochę populizm :) a może po prostu jest z kategorii mężczyzn "kobiety do garów" - nie wiem
no, nie, knp deklaruje się jako konserwatyści - nawet mają w statut tradycyjny model małżeństwa jako związku kobiety (w domyśle jednej) i mężczyzny wpisany, więc niestety nie