Wpis z mikrobloga

#pokazzakupy #aliexpress Właśnie dotarła do mnie kamerka samochodowa Novatek G1WH #g1wh (podobna do #g1w). #bojowkag1wh

Kamera wyposażona jest w matrycę 3.5M pikseli, dzięki której rejestruje obraz w FullHD (1920 x 1080, kodek h.264 w MOV). W zależności od preferencji rejestruje obraz 25fps lub 30 fps. Co normalne dla kamer o takim przeznaczeniu w jaśniejszych warunkach oświetleniowych kamera skróca czas "naświetlania" każdej klatki (np. 1/500 sekundy), co skutkuje tzw. "efektem stroboskopowym". Obraz wydaje się nie być płynny, ale jest za to maksymalnie ostry. Kąt widzenia - 140 stopni. Sercem urządzenia jest Novatek NT96650 BG (Datasheet), a matryca to bardzo porządna APTINA AR0330 WDR, ( Flyer, Datasheet ). Trzeba uważać na podróbki, dlatego każdy zakup powinniśmy zweryfikować (patrz Galeria ).

Kamera posiada czujnik "G-Sensor", który ma pozwalać wykrywać przeciążenia występujące np. przy wypadkach czy ostrym hamowaniu. Nagrania w trakcie, których wystąpiło takie przeciążenie, zostaje umieszczone w oddzielnym katalogu. Nie jest ono także kasowane - normalnie urządzenie nagrywa "w pętli", kasując starsze nagrania, aby zrobić miejsce na nowe. Kamera wyposażona jest w dwie diody led świecące zimnym białym światłem. Posiada wbudowany akumulatorek 500mAh 3.7V, który pozwala na kilkanaście minut pracy poza samochodem, w nim natomiast pracuje na wpinanym do gniazda popielniczki zasilaczu - co ważne ma on długi, 3 metrowy kabel, dzięki czemu bez większych problemów daje się schować w słupkach A i spuścić w odpowiednim miejscu podsufitki.

Kamera obsługuje karty pamięci microSD klasy 10 o pojemności do 32 GB włącznie (testowałem na Kingstonie). Z komputerem łączy się przez USB 2.0 (dołączony kabel). Ma wyświetlacz 2,7 cala.

Zamówienie złożone 20 maja. Paczka doszła dziś (czyli szła bardzo długo). 10 czerwca była już na lotniku w Malezji w Kuala Lumpur po odprawach, ale do Polski dotarła dopiero 30 czerwca. 1 lipca została zatrzymana w WER Zabrze na cło. Tego samego dnia wysłałem im mailem zrzut ekranu z aukcji i potwierdzenie płatności w pdf z mojego banku. Kamera kosztowała niespełna 150zł. VAT + opłaty dla poczty za ovatowanie wyniosły ~ 40zł. Cło na taką elektronikę to 0%. Paczka wyszła z WER dopiero w sobotę 5. lipca, a dziś rano dotarła do Urzędu Pocztowego - skąd, po zapowiedzi telefonicznej, odebrałem ją osobiście ;)

Link do aukcji:

http://www.aliexpress.com/item/G1WH-2-7-LCD-1080P-Full-HD-Car-DVR-Dash-Camera-Recorder-G-sensor-Novatak/1708044392.html

No i teraz najważniejsze:

Galeria zdjęć urządzenia:

http://imgur.com/a/YHLaT
DOgi - #pokazzakupy #aliexpress Właśnie dotarła do mnie kamerka samochodowa Novatek G...

źródło: comment_fHPjmIPebdLvVHUkiacLXf935Y5RG5YW.jpg

Pobierz
  • 80
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@studentskyyy: w środku jest starszy procesor i starszy mniej stabilny firmware. Jeśli to dodatkowa kamera, którą chcesz skierować na tył samochodu, czyli stabilność jej działania nie jest krytyczna, to możesz przyoszczędzić i ją kupić. Jednak jeśli to ma być główna kamera (skierowana do przodu), to ja bym nie ryzykował.
  • Odpowiedz
@DOgi: Hej, ja bym szukał rejestratora jazdy dla mojego ojca. Jest on kierowcą ciężarówek. Jemu przydałoby się rejestracja z kilku miejsc na samochodzie. Pozwoliłoby to również wyeliminować martwe punkty. Od czego powinienem zacząć poszukiwania?

Twój post wyświetlił mi się jako jeden z pierwszych po wpisaniu w Google fraz: aliexpress rejestrator jazdy jaki kupić
  • Odpowiedz
@Adrian00: są rejestratory, które rejestrują obraz z zewnętrznych kamerek podpinanych na kabelku. Zwykle jest to jedna dodatkowa kamera. Główna jedna jest w samym urządzeniu. Niestety obraz z nich jest łączony w jeden podzielony (jak split screen w grach). Oznacza to spadek jakości. Poza tym awaria urządzenia oznacza zupełny brak rejestracji obrazu. Są też znacznie droższe. Ja kupiłbym 3 kamerki G1WH i zamontował jedną na przedniej szybie. Pozostałe na bocznych szybach.
  • Odpowiedz
@DOgi: Hejqa. Mam pytanie... Po pierwsze czemu estore008 z ebaya sprzedaje po 56$ a ten Twój po 43$? Dziwnie duża różnica...

Kolejna rzecz: napisałeś, że ma baterie o pojemności 500, a wg aukcji jest to 280.

I jeszcze jedno: wiesz może, czy kurs dolara ma w sensownym czasie spaść? Czuję się trochę jak obywatel Zimbabwe.

Dzięki z góry za pomoc :)
  • Odpowiedz
@-PPP-: ja dostałem właśnie kolejny egzemplarz, ale z gearbest:

http://www.gearbest.com/car-dvr/pp_16927.html

kupiony pod koniec roku za 41,99$, są też kupony zniżkowe. Akcesoria wydają się być troszkę lepiej jakości. Być może estore po prostu zwiększył ceny z powodu swojej renomy.

Nie mam pojęcia co będzie z kursami walut, ale stawiam, że będzie krucho, więc jeśli masz coś kupować, to im szybciej tym lepiej. O prognozy pytaj pod tagiem #ekonomia ;)
  • Odpowiedz
@DOgi: No dużo bardziej już na pewno nie urośnie... Pytanie kiedy zacznie maleć.

Być może estore po prostu zwiększył ceny z powodu swojej renomy.

On nie zwiększył nic. Zawsze miał po
  • Odpowiedz
@-PPP-: pierwszy był dla brata, a ten dla mnie :) Wstyd się przyznać, ale wcześniej (chyba prawie 3 lata) miałem taki za 15$ z rozdzielczością 640x480 xd
  • Odpowiedz
@-PPP-: nie wiem, odklejenie go wymagało sporej siły i bałem się sprawdzać. Ale to szczegół czy bateria starczy na 10 czy 15 minut. Przy pisaniu tego wpisu przepisywałem dane z instrukcji
  • Odpowiedz