Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego Polacy często narzekają na swój kraj?
Od lat nie wchodzę już na wykop jestem z czasów gdy robiło się cenzo bo ludzie zrobili sobie z JPII narodową lalkę Barbi i to była prowokacja intelektualna. Dzielniejszej kultury śmieszkowania nie rozumiem, nie widzę w tym żadnej wartości ani celu, jest to nawet kłamliwe bo Polska jest albo przeciętna, albo trochę w tyle albo trochę na plus, ale na pewno nie w ogonie innych krajów.

Przez ostatnie cztery lata pracowałem najpierw w Szwecji, potem w Irlandii i krótko bo tylko dwa miesiące, ale jednak w Austrii.

Moje spostrzeżenia?

Nikt tak absurdalnie nie narzeka na swój własny kraj jak Polscy. Podejrzewam, ze ludzie jacy to robią nigdy nie byli w urzędzie w obcym kraju aby coś załatwić, nie zapłacili podatków za granicą, nie mieli kontaktu z publiczną służbą zdrowia w innym miejscu. Co więcej? Dlaczego jest takie poczucie, że jak się coś wyśmieje, wyszydzi, ludzi jacy gdzieś pracuję obrazi, to będzie lepiej? Nie będzie, to selekcja negatywna jaka eliminuje ludzi jacy chcą coś poprawić.

Wszedłem an wykop i znalazłem się w innym świecie w którym wszystko jest źle, nikt nic nie umie, wszystko jest kupione, skorumpowane, spisek goni spisek i jedyne co nam pozostaje to się śmiać. Nie, świat tak nie wygląda. To miejsce jest jak zatopione w czasie w takim negatywnym sensie, nie sentyment, ale zdziwienie podobne do tego jakie odczuwałem kiedyś nie rozumiejąc czemu moi dziadkowe wszystko porównwali do Jaruzela i 13 grudnia chodzisz nie miało to żadnego odniesienia do rzeczywistości.

#przemyslenia #takaprawda

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nikt tak absurdalnie nie narzeka na swój własny kraj jak Polscy

@mirko_anonim: To chyba z Węgrami nigdy nie miałeś do czynienia xD Oni narzekają na wszystko 2 razy więcej niż Polacy.

ludzie jacy to robią nigdy nie byli w urzędzie w obcym kraju aby coś załatwić, nie zapłacili podatków za granicą, nie mieli kontaktu z publiczną służbą zdrowia w innym miejscu

Mieszkam za granicą od ponad 21 lat, zaliczyłem 3
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ją mieszkałem w dwóch europejskich krajach poza polską + zwiedziłem garść kolejnych, poznałem ludzi z bardzo różnych miejsc i realia w których zyją przynajmniej liznąłem i nadal będę narzekał na polskę bo pod wieloma względami jest źle, a zanosi się na to, że będzie jeszcze gorzej.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim:

tl;dr OP jest światowcem, był tu i tam i stwierdza, że nikt nie narzeka na swój kraj jak Polacy. Po czym przystępuje do narzekania na swój kraj XD
  • Odpowiedz