Wpis z mikrobloga

Śmieszą mnie ludzie, szczególnie kibice Liverpoolu, którzy mówią, ze to niesprawiedliwe, że Liverpool będzie cierpiał za coś co Suarez zrobił w meczu kadry. Jak zawodowemu kierowcy zabiorą prawo jazdy podczas prywatnej jazdy, to też cierpi firma. Jak złamię prawo poza pracą, w czasie prywatnym, czy też w drugiej pracy i idę do pierdla, to też cierpi mój pracodawca.

Wnioski: Suarez jest piłkarzem, odpowiada za własne czyny, jeśli go zbanowali na 4 miesiące, to tylko w wyniku jego własnej głupoty (potrójnej), skoro dostał karę zawieszenia, to byłoby niesprawiedliwe gdyby obejmowało ono tylko mecze reprezentacji (a przypominam, że dostał 4 miesiące zawieszenia OGÓLNEGO, a także 9 meczów reprezentacji, więc zagra w niej najpewniej w 2015 roku). Takie zachowania trzeba tępić, a Fifa jest światową federacją, to pod nią podlegają wszystkie rozgrywki tak naprawdę. #lfc #mundial #pilkanozna
  • 24
@Pismak: jedyne co jest śmieszne w tej sytuacji to że gdyby wszedł w gościa z buta i złamał mu nogę to by dostał prawie na pewno mniejszą karę niż teraz, mimo że krzywda 100x większa, nie umniejsza to oczywiście jego głupoty, chociaż to już chyba musi być coś zryte w psychice i jakiś odruch, inaczej tego sobie wytłumaczyć nie potrafię
@Pismak: Już to pisałem w innym miejscu, jak Roy Keane w 2001 celowo wszedł w gościa (w ogóle nie interesowała go piłka, jeszcze po meczu mówił że szkoda że go ostrzej nie potraktował), chłop po kontuzji już do siebie nie doszedł, szybko skończył karierę. Kara: 5 meczów zawieszenia.

Akcja od około 15 sekundy: https://www.youtube.com/watch?v=p_st29mlQwU

I tak jak mówię, nie zamierzam Suareza bronić, zachowanie czysto idiotyczne, ale za dużo groźniejsze sprawy kary
@Pismak: Akcja z 2009:

30 sierpnia 2009 roku w meczu przeciwko RSC Anderlecht złamał nogę Marcinowi Wasilewskiemu brutalnie faulując Polaka, za co otrzymał czerwoną kartkę. 1 września 2009 roku Witsel został zawieszony przez Komisję Dyscyplinarną przy Belgijskim Związku Piłki Nożnej do 23 listopada 2009 roku (na 85 dni), bez możliwości wcześniejszego powrotu na boisko. Oprócz tego też miał uiścić karę w wysokości 2500 euro.

Po złożonym odwołaniu kara została jednak znacznie
@Elthiryel: No ale tłumaczę Ci, że złamanie nogi, jest wliczone w ryzyko tego sportu. Nie jest to nawet ścigane z Kodeksu Karnego, bo mieści się w ryzyku sportu, które wyłącza bezprawność. Ugryzienie takim czymś nie jest i mógłby normalnie odpowiadać karnie i iść do pierdla.
@Pismak: Ty widziałeś ten faul? Normalna walka o piłkę jest wliczona w ryzyko, też może się przydarzyć kontuzja. Natomiast SPECJALNE kopanie czy deptanie przeciwnika, kiedy piłka Cię nie interesuje, jest jak dla mnie znacznie gorsze niż to ugryzienie i również nie ma nic wspólnego z normalnym graniem.
@Pismak: Bo niby Witsel to mu to zrobił przypadkiem i niezłośliwie, tak? I to że niedaleko była piłka sprawia że należała mu się mniejsza kara niż za ugryzienie?

Widzę że się nie zgadzamy i tyle, Ty masz swoje zdanie, ja swoje. Nie uważam że Suarezowi to powinno być zapomniane, natomiast kara jest wg mnie niewspółmierna do tego co zrobił, porównując do tego jak się karze za inne przewinienia.
@Elthiryel: No ale Witsel złamał komuś nogę raz na całą karierę, Suarez trzykrotnie ugryzł drugiego zawodnika. To co zrobił Suarez nie tylko zasługiwało na czerwoną kartkę i zawieszenie, ale było to przestępstwo.
A uderzenia pięścią w twarz, albo z byczka w klate(Ile Zidane dostał zawieszenia? 2 mecze?) są wliczone w ryzyko tego sportu? Tu chodzi opinie publiczną, im większy negatywny wydzwięk tym FIFA większą karę nałoży.
@Pismak: Wg mnie takie samo przestępstwo jak celowe kopanie czy deptanie (tak jak mówiłem przypadkowe kontuzje przy walce o piłce to co innego). Czemu użycie nóg ma dla Ciebie mniejszy kaliber? Dlatego że chwilę wcześniej tymi samymi nogami kopał piłkę? Jeżeli jest wejście kiedy gracza nie interesuje piłka to dlaczego ma to być mniejsze przestępstwo niż gryzienie?

Natomiast zgodzę się z tym że jest tutaj recydywa. I być może to właśnie
@Elthiryel: Ale weź pod uwagę, że ten Witsel atakował piłkę, nie nogę, zrobił to w sposób nierozważny, do tego przyznał się do błędu i przeprosił. Suarez zaatakował piłkarza kompletnie bez powodu, do tego jeszcze po meczu #!$%@?ł, że Chiellini to płaczek i że zaatakował go klatką piersiową.
@Pismak: https://www.youtube.com/watch?v=8MWNpisJeaY

Za to Pepe dostał 10 meczów... To nie jest dawna epoka futbolowa tylko 2009 rok. A tutaj chyba o walce o piłkę nie może być mowy.

Tak, nadal uważam że Suarez dostał wyższą karę niż dostawali inni za mniej groźne rzeczy. Natomiast to że jest to trzeci raz jakoś to tłumaczy. Z drugiej strony ten sam Pepe później parę razy coś odwalał i mimo recydywy takiej kary nigdy nie
@Elthiryel: No ale weź też pod uwagę kwalifikację tego czynu. Fifa przyjęła to jako "assault" czyli napaść, zgodnie ze swoim regulaminem miała do tego prawo, nie wiem jaki jest regulamin federacji hiszpańskiej i jakie kary grożą. No i jeszcze, tak odwalenie czegoś takiego na MŚ jest groźniejsze, bo Fifa ma większą władze niż np. FA w Anglii, które Suareza też przecież zawiesiło, ale nie mogło go zawiesić na nic innego poza