Wpis z mikrobloga

#programowanie #csharp

Mam problem. Mam obiekt1 i obiekt2. Inicjalizuje sobie obiekt1 i w konstruktorze przesyłam obiekt2 (czyli obiekt1 zawiera w sobie referencje do obiekt2, oczywiście obiekt2 wcześniej utworzyłem). Problem jest taki, że bezpośrednio po inicjalizacji referencja do tego obiekt2 znajdująca się w obiekt1 jest null.

Debuguje program i na końcu konstruktora obiekt1 wszystko jest jak należy, czyli został prawidłowo przypisany obiekt2 w tym obiekt1, ale zaraz po wyjściu z tego konstrukotra czyli po inicjalizacji obiekt2 jest null w tym obiekt1.

Podejrzewam, że jakiś głupi błąd ale w tym momencie nie wiem o co może chodzic?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@archlinuxuser @KotoFan:

// utworzenie pewnego obiektu agil (kopiuje jak jest)

Agilent34410a agil = new Agilent34410a(((Identification)comboBox3.SelectedItem).Domain, communicationNumber, comboBox4.Text[0], ((Identification)comboBox3.SelectedItem).SerialNumber, "TCP", measureTypes.First(x => x.Name
  • Odpowiedz
@popkast: tak jak mówiłem że głupota i to straszna. Po prostu measure to zmienna prywatna i nie było jej widać z zewnątrz klasy i dlatego było null

ale dzięki za chęci!
  • Odpowiedz
@popkast: tak tylko jako ciekawostkę napisze, że to jednak nie było to. Po prostu rzutowałem obiekt na interfejs a okazało się ze ten obiekt tego interfejsu nie implementuje (gdzieś mi umknęło). A że rzutowałem operatorem as to błędu nie było tylko po prostu null dawało.

:)
  • Odpowiedz