Wpis z mikrobloga

że ten kraj się jeszcze nie wykrwawił przez tych wszystkich s-------i to jest jakiś cud.

choć trzeba przyznać, że rozbicie społeczeństwa udało im się wzorowo. nawet po dzisiejszej konferencji, gdy znajomy zapytał mnie, co jeszcze musi się stać, by "ludzie wyszli na ulice", jak to się ładnie mówi, to w głowie kołatało mi: "nigdy nie wyjdą".

taguję #aferapodsluchowa ale mam na myśli całokształt po '89, a szerzej po '45 roku.

#oswiadczenie #oswiadczeniezdupy #polityka
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PatologiiZew: "kto nie skacze, ten za ACTA" - pamiętam to jeszcze...

dumam sobie, co w tym algorytmie trzeba by zmienić i chyba należałoby sięgnąć do jednego ze społecznych mitów - mianowicie, że każde pokolenie Polaków musi złożyć ofiarę krwi.

nie mam żadnej wątpliwości, że brak jest zaufania do klasy politycznej i systemu wyborczego w takim kształcie, jaki jest serwowany w tym kraju. mamy więc apatię wymieszaną z tworzeniem sztucznych podziałów
  • Odpowiedz
@PatologiiZew: dlatego ja nie mówię o żadnym symbolu, tylko o prawdziwych ofiarach - dopóki to są "seryjni samobójcy", to nadal dzieje się ponad głowami zwykłych ludzi. jeszcze te pierwotne instynkty nas łączą, a frustracji z roku na rok przybywa.
  • Odpowiedz
@PatologiiZew: nie, kolejność musi być odwrotna. co do 11. listopada, mówisz zapewne o narodowcach. cóż, nie popieram narodowego socjalizmu (bo do tego program np. RN się sprowadza), natomiast dochodzenie do głosu takich środowisk w sytuacjach ogólnego chaosu jest dość naturalne.

boję się jednak, że wszystko nadal jest rozgrywane przez zewnętrzne agentury.
  • Odpowiedz
@michalkosecki: Nie mam siły dziś udowadniać że RN=/=narodowy socjalizm. Innej okazji na protesty nigdy nie będzie. Władza może robić cokolwiek sobie zapragnie. Przyzwyczaiłem się już do tego że walczyć i protestować to chce każdy. Tylko traci chęć wstając od komputera.
  • Odpowiedz
@michalkosecki: Szukasz nie tam gdzie trzeba. Jak ludzie wyjdą na ulicę… to i wrócą – nie musi się nic istotnego zmienić. Nie ta partia to inna, a nawet jeśli pojawiłby się ktoś nowy, to szybko wszedłby w buty poprzedników (może na mniejszą skalę). Chyba że czekasz na rewolucję i zbudowanie wszystkiego absolutnie od nowa? To się nigdy nie udało.

Ja największą szansę widzę w młodych ludziach, którzy nie znali PRL-u
  • Odpowiedz
@michalkosecki: Ja zawsze mówię : "Jacy ludzie taki kraj" oraz "Jacy ludzie tacy politycy" to, że ludzie głosują na Tuska to znaczy że popierają jego działania. Poza tym Tusk to jawna partia proniemiecka(jeśli nie niemiecka), przez co uważam ją za jedyną liczącą się partię w Polsce. To, że w kraju dzieje się źle to nie wina Tuska(który wprowadził trochę niemieckiego porządku i standardu w Polsce po cebulackim boguojczyźnianym Kaczyńskim), tylko
  • Odpowiedz