Wpis z mikrobloga

@spinacz61: ten tag już dawno umarł. Czasem jeszcze ktoś wrzuci jakiś problem z poziomu liceum (bardziej na zasadzie "nie umiem skracać ułamków, co tu się stało"), ewentualnie z poziomu matematyki uprawianej na polibudzie (budowlanka, mechanika itd.). Jak chcesz ciekawe zadania to po prostu odpal OMa sobie. Chyba nikt nie ma czasu na takie rzeczy, sama od kiedy skończyłam studia mam mniej styczności z czymś ciekawym w tej dziedzinie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Krolowa_Nauk: eeee, taki OM to meh. Głównie chodziło o tę frajdę z tłumaczenia komuś materiału i pomocy innym oraz o "sprawdzanie" siebie. Ostatnie wpisy jakie widzę to jakieś grafiki AI albo artykuł o niczym :/
  • Odpowiedz
@spinacz61: możemy zrobić kółko wspólnego rozkminiania zadań. Na przykład ostatnio zastanawiałam się jak pokroić prostokątną pizzę na trzy równe części tak, żeby każda miała tyle samo brzegu. Zadanie proste, już zrobione, ale ciekawe konkluzje mi wyszły, bo przy specyficznych założeniach sposobu krojenia wychodziły mi specyficzne stosunki boków całego prostokąta, jakie muszą być spełnione, żeby się to udało. Także możemy się umówić, że jak ktoś wpadnie na jakieś zagadnienie, to tutaj
  • Odpowiedz