Aktywne Wpisy
Batonoski +74
#przegryw miałem tego nie robić, żeby nie czuć paraliżującego cringe'u ale w końcu jestem masochistą i atencjuszem, a to zobowiązuje
#pokazmorde
#pokazmorde
wygryw50k +432
#kanalzero #stanowski
czekajcie, czy ja rozumiem, że wykopki, którzy na początku łyknęli baita (w tym ja), są porównywani do emerytów łapiących się na memy z pisowskim johnny sinsem, bo stanowski nagrał na siebie materiał z dialogiem, który faktycznie miał miejsce i nie był żadnym AI? wytłumaczy mi ktoś tę żelazną logikę triumfatorów?
o dziennikarzach nie mówię, bo to inna kwestia
czekajcie, czy ja rozumiem, że wykopki, którzy na początku łyknęli baita (w tym ja), są porównywani do emerytów łapiących się na memy z pisowskim johnny sinsem, bo stanowski nagrał na siebie materiał z dialogiem, który faktycznie miał miejsce i nie był żadnym AI? wytłumaczy mi ktoś tę żelazną logikę triumfatorów?
o dziennikarzach nie mówię, bo to inna kwestia
#fizyka #nauka #pytanie #pytaniedoeksperta
Z tego co pamiętam nie ma maksimum.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zero_bezwzględne
http://wyborcza.pl/1,75476,13158928,Mniej_niz_zero_absolutne.html
@Clermont: Dlatego napisałem teoretycznie. Nauka ciągle się rozwija, ale bazujemy na wiedzy już potwierdzonej.
Temperatury poniżej 0K jak najbardziej istnieją, ale tylko dlatego że w liceum okłamują ludzi tłumacząc czym w ogóle jest temperatura :). Wbrew intuicji system o ujemnej temperaturze nie ma mniej energii od tego z zerową. Tu jest to wytłumaczone na tyle przystępnie na ile się da - niestety po angielsku. Jeśli jesteś zainteresowany szczegółami to mogę wygrzebać też całą treść artykułu naukowego o tym.
@komeniusz: Trudno powiedzieć coś bardzo konkretnego o maksymalnej temperaturze ze względu na pewną mglistość całego pojęcia. Nie znalazłem jakiś poważnych źródeł na ten temat, ale ten artykuł wygląda nie najgorzej. Jakbyś chciał żeby coś wyjaśnić
@Clermont: no do tego to już na pewno potrzeba kwantowej teorii grawitacji, bo z równań pola wychodzą jakieś nieskończone gęstości i inne dziwy (popraw mnie jeśli się mylę).
no właśnie o to mi chodzi: temperatura to taka energia w skali makro - ma więc sens dyskutowanie o temperaturze
Chyba jeszcze trochę wody w Wiśle, zanim będę mógł kogoś poprawiać w dziedzinie kwantowej grawitacji ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale rzeczywiście wygląda na to, że tu jakieś osobliwości wychodzą.