Aktywne Wpisy

wfyokyga +35
Dzień dobry
źródło: temp_file1738553455121218557
Pobierz
CoDwa 0
Czy wypijanie codziennie 4-5 piwek pod wieczór to alkoholizm? Tzn nie do końca codziennie bo czasem robię sobie przerwy kilka dni, tydzień, 2 tygodnie. Nigdy nie piję rano ani przed 18
#alkoholizm #pytanie #pytaniedoeksperta
#alkoholizm #pytanie #pytaniedoeksperta

szukałem sposobów, kalkulatorów i nic - znalazłem https://pvkalkulator.pl/ ale nie liczy według cen godzinowych.
jak do tego podejsc?
Ja przed chwilą szacowałem tak:
Mam swoje dane z zużycia w ostatnich latach. Trzeba dodać - ogólnie bardzo(!) stabilnego zużycia. Mowa o rzędzie do 350kWh miesięcznie (czyli 4200kWh rocznie). Mam licznik dzień/noc i znam cenę jaką płacę za dzienne i nocne kWh. U mnie na wsi (Irlandia) są to .34€/kWh dzienną i 0.17€/kWh nocną (cena bez VAT i opłat przesyłowych). Wiem też, że w dzień zużywałem 2/3 energii a 1/3
Jak to wyglada w Ireland? Przeciez tam slonca nie ma.
@daroq3a:
Jakieś 5.4MWh rocznie.
Samo usłonecznienie jest niższe, można szacować na 0.8 tego, co jest w Polsce. Natomiast "robotę robi" to, że w Irlandii latem jak jest 21°C to jest gorąco, a jak 24°C to ostrzeżenia przed falą upałów (dosłownie). I do tego często wiele
źródło: image
Pobierzźródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzSkrajne przypadki to od 2-3 lat dla firmy do 10-12 lat dla klienta indywidualnego w domu.
Nie da się uniwersalnie policzyć czy szacować.
@rosen: Darowałbym sobie taką aptekarską dokładność. Oszacuj na podstawie zużycia i przewidywanej autokonsumpcji, a "zysk" ze sprzedaży traktuj jako dodatek. Chyba, że zamierzasz postawić farmę i próbować zarobić na sprzedaży :)