Wpis z mikrobloga

@kmicolo: Zauważyłem taką tendencję tylko u osób, które z PS nie korzystały, albo nie stać ich (lub szkoda im kasy) i sobie racjonalizują konieczność korzystania z GIMPa.
  • Odpowiedz
@kmicolo: Zalezy do czego. Podejrzewam ze zdecydowana wiekszosc nie-profesjonalistow korzystajaca z zatokowej promocji na PS gardzi gimpem nie potrafiac wykorzystac potencjaly ani jednego ani drugiego programu.....
  • Odpowiedz
@msq: IMO gimp moze i ma jakies spore mozliwosci, ale jego obsluga i intuicyjnosc, sposob wykorzystywania narzedzi i ogolne ficzery polegajace na utrudnieniu zycia osobie z niego korzystajacej eliminuja go jako profesjonalne narzedzie. Jest po prostu niewygodny, nieporeczny, brzydki. Paskudnie zle sie go uzywa. Przez ostatnie 10 lat nie mogli poswiecic 15 minut na prace nad interfejsem? Wole zaplacic 3k (zaplacilem 7 za Web Design & Premium) za PS niz
  • Odpowiedz
@msq: @kmicolo: Dokładnie. Na grafice się znam więc dla mnei gimp to ciekawe narzędzie - jeżeli ktoś umie wykorzystać jego potencjał, to potrafi zastąpić PSa w zupełności. Oczywiście brakuje mu do starszego brata, ale stosunek ceny do jakości...

• Odpowiedz
@kmicolo: Zależy kto czego od tych programów oczekuje :P Ja dałem mu szansę, interfejs, mimo iż mało przejrzysty, daje się polubić po pewnym okresie czasu, a PS to niestety trochę przereklamowana maszyna, co nie zmienia faktu, że jest najlepszy na rynku.
  • Odpowiedz
IMO gimp moze i ma jakies spore mozliwosci, ale jego obsluga i intuicyjnosc, sposob wykorzystywania narzedzi i ogolne ficzery polegajace na utrudnieniu zycia osobie z niego korzystajacej eliminuja go jako profesjonalne narzedzie

@kmicolo: Ok, to ze Tobie nei spasowal to nie znaczy ze wszyscy tak maja.

Poza tym w takim razie stawiajac w taki sposob pytanie jedynie co chciales osiagnac to #gownoburza
  • Odpowiedz
@kmicolo:

Kilka razy instalowałem gimpa, ale za każdym razem nie mogłem znaleźć którejś opcji dostępnej w photoshopie, która akurat była mi potrzebna. Więc PS u mnie zdecydowanie wygrywa.

Nawiasem mówiąc Photoshop też nie jest idealny brak mu np. opcji zapisu grafik w jakości 2 lub 4 bity/pixel, ale w porównaniu z GIMPEM uważam go za bezkonkurencyjny.
  • Odpowiedz
@kmicolo: Musiałem się w pracy swego czasu bawić z Gimpem i myślałem, że zejdę. #tylkophotoshop, szkoda tylko, że jest taki drogi, ale mimo to właśnie zbieram na licencję, a jako, że mogę kupić wersję studencką to być może już w przyszłym miesiącu będę miał.
  • Odpowiedz