Wpis z mikrobloga

mam w domu pewną sieć z kilku routerów (tp-link archer 1200ac) i ten główny tworzy sobie kilka vlan z sieciami typu (dom, iot, guest, wan) i każdy z nich nadaje odpowiednie sieci po wifi. Lubię moją konfigurację. Ale teraz chcę dokupić kilka kamerek IP i myślę, że poe byłoby super do tego, tyle, że te routery go nie obsługują. Zastanawia mnie, czy jest jakieś rozwiązanie, że wepnę coś równolegle. Czyli nadal router bedzie odpowiedzialny za dane, ale za poe coś innego. Mógłbym wpiąć injector zaraz za tym routerem, ale... jeśli miałbym mieć poe to super jeśli mógłbym użyć UPS, a do niego jest wpięty tylko pierwszy router, więc poe musiałbym ciągnąć aż od tam tego miejsca. Na szybko zrobiłem taki diagram. Czyli wyobrażam sobie to tak, że do tego drugiego routera leci PoE, ale ze względu, że go nie obsługuje to przechodzę na normalne dane i równocześnie go zasilam, a dodatkowo mam urządzenie, które mi umożliwia dodanie PoE do każdego wyjściowego portu z routera - chyba taki injector, ale zasilany z PoE. Nie bardzo znam się na PoE więc może coś mylę i chętnie posłucham mądrzejszych :-)

https://img.plantuml.biz/plantuml/png/XLHDRuCm3BtxLrZgkGVw0wPAxGuxTVy0KM9rRDH18QYgflttvGiQabGz4UmNl-TdmtxKZTBJjOUsbvD09Wsjl0wIYJNgeU_ufxxqyiPt_0L47AJI7UEjOMp6DQ0smHaY9usalweSPAC9QbT4xU0FSYtdRb9o9IMXSO1NB0keJ28lIWfFChE8DhhkyhLedwlmY1Sg5b2YulFqNdVyJQsMggGYpWSLaOmFpZ0csl422qfEvb40ccoc9lNxw6GCachtKh0XvDBkgq0wfq-Up6mTRiNshR1F-VAiaD6qWQKWF1xWU403I4p2ZIAHLzlvQWMtqli5b6tAruMymBCBa4vwD9gq9hKosHYq-6ZFiOzYSV-nWS7Vo5lhQudVzRkC3ZVdVg8NI2S0F24-l9-_0cz1A9dbtSWs5qN4OKHjSoNL06HV0JwKLNEzAWxQTOdEDkMBuTm7m9vOsF_PFm00

#pytaniedoeksperta #siecikomputerowe
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dad1111: wszystko co ci jest potrzebne, to switch PoE. W zasadzie dowolny, byle obsługiwał poe aktywne.
No i zastanów się nad topologią reszty sieci, bo piszesz o kilku routerach - albo mylisz router z accesspointem albo masz w sieci zbędny mętlik. Router powinieneś mieć jeden!
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: no. Piszę Router, ale jego główna funkcja to AP bo dla większości vlan jakie przesyłam po tym kabelku serwer dhcp jest na głównym. Ale to nie jest zawsze prawda bo mam też dhcp na tych "pod routerach" tyle, że do pewnych urządzeń, które nie chce aby były widoczne w sieci domowej - nie chcę mieszać bo w tych rozważaniach nie jest to istotne. Switch PoE to chyba to o
  • Odpowiedz
Switch PoE to chyba to o co mi chodzi, ale czy może być zasilany z innego PoE?

@dad1111: tak, może, są i takie, choć wtedy musisz zadbać o to, by sumaryczna moc pobierana nie przekroczyła możliwości zasilania. Generalnie, jak wpiszesz w google "switch poe do kamer", to wyświetli ci się pierdylion modeli, można wybrać :)

No i jak to dobrze spiąć z tym AP?

Niezarządzalny po prostu wepniesz w odpowiedni
  • Odpowiedz