Wpis z mikrobloga

@kamil-tika: powiem tak. Po niektórych zachowaniach można bardzo łatwo dostrzec czy osoba jest przynajmniej częściowo zresocjalizowana czy też nie. Może nie jestem psychologiem i sędzią ale pewne zachowania niektórych tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że 14 to jednak sprawiedliwy wyrok
  • Odpowiedz
@Sowa12345: Niestety Europejczycy i Amerykanie przyjęli zły paradygmat, że kara ma za zadanie przede wszystkim zresocjalizować. Nie, kara ma za zadanie przede wszystkim wyeliminować przestępstwo z przestrzeni publicznej tak, by nie stało się standardem postępowania i normą. A to, czy ktoś wrócił po rozum do głowy i się zresocjalizował, czy lepiej się kryje, czy dalej robi to samo to już kwestia drugorzędna, tych dwóch ostatnich następnym razem jeszcze dotkliwiej się
  • Odpowiedz
Nie zgodzę się z tobą moim zdaniem to czy ktoś się zresocjalizował jest kwestią nadrzędną w więzieniu. Przynajmniej ja tak uważam. A to, że są ludzie którzy są nie do zresocjalizowania to druga sprawa. Jeśli np. chodzi o morderstwo mamy szerokie że tak powiem horyzonty rozumowania dlatego właśnie w takim wypadku obserwacja takiego człowieka daje bardzo dużo informacji, czy jest wstanie zrobić to drugi raz, czy było to rzeczywiście morderstwo w afekcie,
  • Odpowiedz