Wpis z mikrobloga

Dostałem auto zastępcze, chyba jakieś świeże z 2024 / 2025

Od kiedy jest nakaz walenia dźwiękami jak kierowca przekracza prędkość? Jadę obwodnica, łapie mi znak 40km/h i potem kilka minut pikania żebym zwolnił

Okazuje się że tego NIE MA w ustawieniach, tak jak istopa: TRZEBA PO KAŻDYM WŁĄCZENIU AUTA TO KLIKNĄĆ!!!

To ma być bezpieczne? XD

#gorzkiezale #samochody #mazda
Rabusek - Dostałem auto zastępcze, chyba jakieś świeże z 2024 / 2025

Od kiedy jest n...

źródło: Zdjęcie z aparatu

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rabusek: mam mazde 2024, musialem ten system sciszax u dealera, przepisy UE, nie przeskoczysz tego. Mozna to wylaczyc buttonem, tam obok istopu po lewej stronie, ale to tez wylacza wtedy czesc systemow bezpieczenstwa. Jak masz glosnosc sprzed sciszenia to wspolczuje :P mnie szlag trafial
  • Odpowiedz
Od kiedy jest nakaz walenia dźwiękami jak kierowca przekracza prędkość

@Rabusek: gdzieś od 2024, mam auto wyprodukowane w połowie roku i już to ma. "Procedura startowa" samochodu się wydłużyła. W aucie z 2019 roku musiałem tylko start stop wyłączać. Teraz start stop, dźwięk przy znakach oraz asystent pasa ruchu. Na szczęście producenci nie robią pod górkę i są dość zgrabnie umieszczone skróty do wyłączenia tego, no ale trzeba to robić
  • Odpowiedz
Czas na jazdę zgodnie z ograniczeniami prędkości, nawet tymi bez ładu, składu i często w złych miejscach umiejscowionych

@dzieju41: to by było pół biedy, tylko te systemy często łapią nie te znaki (bo są choćby znaki na drodze równoległej, ograniczenia osobne dla prawego pasa, inne błędy etc.) więc nagle jadąc drogą szybkiego ruchu samochód ci zaczyna pikać z d--y i niewiele z tym możesz zrobić, nawet jadąc całkowicie przepisowo. Absurdalny
  • Odpowiedz
  • 4
@Wap30 a jeszcze gorzej ze akurat w maździe auto pika i tyle, żadnego komunikatu, nic xD pracuje w it i zajęło mi 15min dojście co kliknąć żeby wyłączyć….
  • Odpowiedz
a jak musisz ścinać pasy na zakrętach bo się nie zmieścisz to chyba znak że za szybko jedziesz

@Yelonek: zdarza mi się jeździć nocami, tak około 1-2 przez wioski. Jak jest tylko kawałek otwartego terenu wokół to wolę jechać środkiem szosy, żeby mieć czas na reakcję jak będą wyskakiwać zające, lisy, łosie czy sarny. A spotykałem już wszystkie z wyżej wymienionych i całe szczęście na razie miałem zawsze miejsce, żeby
  • Odpowiedz
Czas na jazdę zgodnie z ograniczeniami prędkości, nawet tymi bez ładu, składu i często w złych miejscach umiejscowionych.

@dzieju41: To już pół biedy te ograniczenia prędkości poustawiane na drogach byle jak. Fajnie jakby te systemy informujące o przekroczeniu działały idealnie, a nie że ci auto drze jape, że przekraczasz 50km/h a na drodze po której jedziesz jest ograniczenie do 90 xd
  • Odpowiedz